Thema-rondleiding: Historie treinstation Boxtel

Op zaterdag 4 mei om 14.00 uur verzorgt onze gids Willem Wittenberg in Museum Boxtel een themarondleiding over de historie van het treinstation in Boxtel. Vanaf 1865 reed de eerste trein Boxtel binnen. Dit had een grote maatschappelijke en economische impact tot gevolg waarmee Boxtel uitgroeide tot een dorp met allure.

Toen de eerste trein in 1865 het station Boxtel binnenstoomde, was dit voor het dorp het begin van een nieuwe tijd. Door de spoorlijnen (naar vier richtingen!) ontstonden nieuwe mogelijkheden voor de nijverheid. Een betere aan- en afvoer van producten was een groot voordeel voor de bescheiden bedrijfjes. Het inwonertal ging fors omhoog, nieuwe wijken ontstonden (Breukelen), de middenstand floreerde, kloosters en scholen werden gesticht. Boxtel werd ook door het mooie grote station een dorp met allure.

Na 1934 werd ‘het spoor’ minder belangrijk. Het station verloor een aantal functies, waardoor 200 spoorwegmedewerkers met hun gezinnen werden overgeplaatst. Vervoer ging na 1945 steeds meer over de weg en het verkeer kreeg steeds meer last van de dubbele spoorwegovergang. De lijn naar Duitsland werd opgeheven. De Nederlandse Spoorwegen (NS) vond het station uit 1876 niet meer rendabel en modern genoeg. Het werd in 1998 gesloopt en er kwam een modern, sfeerloos gebouw voor terug.

De thema-rondleiding start om 14.00 uur met een introductie met beelden in onze ontvangstruimte. Daarna neemt Willem Wittenberg u mee op zaal naar voor een uitgebreide uitleg bij de objecten, o.a. een schaalmodel van het oude en nieuwe station. Graag aanmelden op [email protected]. Vanwege het 10-jarig jubileum van MUBO is de entree gratis. Bent u in het bezit van een museumkaart, dan stellen wij het op prijs als we die mogen scannen. Het kost u niets en daarmee ondersteunt u MUBO met een kleine financiële bijdrage.

18 mei 2024

10:23

Boxtel

Baroniestraat 18, 5281 JD

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners