Go Ahead helpt Cambuur aan kampioenschap

vrijdag 3 mei 2013 - 22:03

ROTTERDAM (ANP) - SC Cambuur is vrijdagavond op sensationele wijze kampioen in de Jupiler League geworden. Zelf won de ploeg in Rotterdam met 0-2 van Excelsior, waarna er een nederlaag nodig was van FC Volendam bij Go Ahead Eagles om de titel te kunnen vieren. Die nederlaag kwam er, nadat Marnix Kolder (twee keer) en Jarchinio Antiona een 0-1-voorsprong van Volendam ombogen tot een 3-1-winst voor Go Ahead.

In Rotterdam startte Cambuur slordig aan de wedstrijd tegen het laag geklasseerde Excelsior. Kansen kreeg Cambuur nauwelijks, al had de ploeg van interim-trainer Henk de Jong wel veel meer balbezit in het eerste half uur. De sporadische keren wanneer Cambuur bij de goal van keeper Jordy Deckers kwam stonden de spelers veelal buitenspel. Toch kwam de uitploeg na een half uur spelen op de bevrijdende 0-1. Tim Bakens speelde met een knappe steekpass Erik Bakker aan die beheerst zijn man uitkapte en raak schoot.

Ruim 10 minuten later was Cambuur zelfs al virtueel kampioen. Marnix Kolder maakte met twee treffers de 1-0-voorsprong van Volendam ongedaan. Dat leek de Leeuwarders enige spanning te geven, want achterin was het na de 1-0 van Bakker af en toe gatenkaas en Cambuur mocht blij zijn dat het met een voorsprong de rust in ging.

Elvis Manu

In de beginfase van de tweede helft liet Cambuur het na om verder weg te lopen bij de nummer 15 van de Jupiler League, waardoor het lang spannend bleef in Rotterdam en Deventer. Excelsior werd zelfs nog een paar keer gevaarlijk via de snelle Elvis Manu.

Toen Manu eens een keer aan de buitenspelval ontsnapte ging hij met een veel te hoog geheven been door op keeper Leonard Nienhuis. Dat leverde de Excelsiorspeler de rode kaart op. Cambuur kwam daarna tegen tien man van Excelsior niet meer in de problemen. Toen Adnane Tighadouini in de 86e minuut de 0-2 maakte kon Cambuur gaan hopen op een goed resultaat in Deventer.

Go Ahead, dat vooraf al verzekerd was van de play-offs voor promotie, was daar in de 50e minuut op 3-1 gekomen door Antonia. Volendam ging daarna volledig ten onder aan de kampioensstress. Toch was het Go Ahead dat door een rode kaart de spanning in de Adelaarshorst terugbracht. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor het feest in Leeuwarden los kon barsten.

Printen
Rubriek: Sport | Tags: voetbal, jl, roundup, jupiler, league