Olympisch Stadion heeft 'coolste' schaatsbaan

vrijdag 31 januari 2014 - 20:02

AMSTERDAM (ANP) - In het Olympisch Stadion in Amsterdam draait het de komende maand om schaatsen. Vrijdagavond opende hier De Coolste Baan van Nederland, een 400-meter schaatsbaan waar begin maart het NK allround en NK sprint plaatsvindt. Vrijdag hadden meer dan 2800 schoolkinderen de primeur op de baan en vanaf zaterdag kan iedereen die dat wil de ijzers onderbinden in het stadion.

Oud-schaatsers als Sjoukje Dijkstra, Yvonne van Gennip, Reinier Paping, Hein Vergeer, Ard Schenk en Kees Verkerk, die speciaal overkwam uit Noorwegen, woonden de opening bij. ,,Hopelijk hebben we in het eerste weekeinde van maart veel Sotsji-medaillewinnaars op het ijs'', zei Patrick Wouters van den Oudenweijer van sportmarketingbureau House of Sports, die samen met oud-schaatser Rintje Ritsma het initiatief nam voor de baan.

,,Het is een groot avontuur, zoiets is nog nooit eerder gedaan.'' Dat maakte het ook meteen lastig, want er was niets om mee te kunnen vergelijken. ,,We hadden met heel veel factoren te maken. Je bouwt in een monumentaal stadion, je hebt geen referentiekader en hebt dus het idee dat je op 100 borden tegelijk aan het schaken bent.'' Als de schaatsbaan een succes is, willen de twee hun droom verwezenlijken om ooit een WK te organiseren in een vergelijkbare setting.

Schaatsliefhebbers kunnen terecht op vier aangewezen momenten per dag: de ochtend, voormiddag, namiddag of avond. Per dagdeel is plek voor 1600 mensen. De organisatie durft geen schatting te maken van het verwachte aantal bezoekers.

Printen
Rubriek: Sport