Seek Merry Hell: kunst over het eind der tijden

EINDHOVEN - Er komt een dag dat de wereld er niet meer is. Het is geen blije gedachte maar het idee boeit de mensheid al vele eeuwen. Alle grote religies hebben hun apocalyptische verhalen en de voorspellingen van de Maya-kalender gaan er telkens weer in als zoete koek.

De Eindhovense expositieruimte MU heeft zeven kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken over hun idee voor het einde der tijden. 'Seek Merry Hell' heet de expositie die vrijdag aan het eind van de middag werd geopend. In het Nederlands betekent dat: Kies voor een vrolijke hel.

Neergestorte regenboog
Wie binnenkomt, loopt eerst tegen de regenboog van Eindhovenaar Erwin Thomasse aan. De regenboog is een oud symbool van hoop, maar die van Thomasse is neergestort en ligt in kronkels op de grond, de kleuren doorgelopen.

Daarna wordt het donker in MU. Elk kunstwerk staat in een eigen kleine wereld, precies uitgelicht. Omdat er ook nog ergens een oranje zwaailicht staat, ontstaat er zo een mooie bij het thema passende sfeer.

Oude autobanden en laserlicht
De Belgische Carole Louis heeft een pessimistische blik wat het eind der tijden betreft. Ze heeft een door oude autobanden en laserlampen afgeschermd wereldje gemaakt waar de overlevers toevlucht zoeken in oude autostoelen. Af en toe piept er stoom uit een emmer.

Ook Megan Whitmarsh uit Amerika heeft een post-apocalyptisch landschap gemaakt. Her en der liggen nog wat resten van onze beschaving. Maar omdat ze alles van zachte, kleurige stoffen maakt, komt haar installatie vrolijk en vriendelijk over.

Troostrijke koolstofatomen
Ze zoekt daarmee aansluiting bij de verhalen die het eind van de wereld zien als een nieuw begin. "Zelfs als je er van uitgaat dat er niets van je overblijft dan koolstof-atomen, kun je bedenken dat die atomen straks deel uitmaken van een bloem of een boom. Dat vind ik een troostrijke gedachte".

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 16 maart 2012 - 17:56
Auteur: Peter Pim Windhorst