Pivot Park in Oss werkt samen in strijd tegen kanker

OSS - Het Pivot Park in Oss gaat vanaf vrijdag samenwerken met andere onderzoeksinstituten op het gebied van kankerbestrijding. De instellingen gaan kennis en infrastructuur delen om sneller nieuwe geneesmiddelen te ontdekken.

De deelnemende partijen zijn het Osse Pivot Park Screening Centre, het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam en het Instituut voor de Chemie van de Universiteit Leiden. Zij beginnen vrijdag met de samenwerking, die de naam Cancer Drug Discovery Initiative (CDDI) draagt.

Het Pivot Park draagt met name bij met een belangrijkere robot. Die kan meer dan 200.000 verschillende stofjes onderscheiden, wat belangrijk is voor het testen van medicijnen op kanker. De resultaten daarvan worden weer teruggekoppeld naar de andere deelnemers van het CDDI.

Opleiding voor wetenschappers
Behalve het ontwikkelen van nieuwe medicijnen zetten de instellingen zich ook in voor het opleiden van onderzoekers. De wetenschappers worden opgeleid om onder andere de oorzaken van tumoren beter te herkennen.

Het is niet vreemd dat juist het Osse Pivot Park een spil is in de ontwikkeling van kankermedicijnen. Op het park, dat is ontstaan na het massaontslag bij farmaceut MSD in 2011, bevinden zich al enkele bedrijven die zich hiermee bezig houden. Een daarvan is Bionovion.

Meest voorkomende doodsoorzaak
Hoewel er al talloze medicijnen tegen kanker zijn, is de ziekte momenteel de meest voorkomende doodsoorzaak bij mensen tussen de 45 en 64 jaar oud. Volgens de onderzoekers blijft het dan ook noodzakelijk om door te blijven gaan met het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 10 oktober 2013 - 19:06
Auteur: Yoeri Nijs