Seksclubs in Brabant hebben het zwaar: 'Er valt niet te concurreren met illegale prostitutie'

HAPS - Het rode licht dooft langzaam in onze provincie. Dat zeggen eigenaren van Brabantse seksclubs in elk geval. Sinds in 2000 het bordeelverbod werd opgeheven slinkt het aantal legale seksclubs ieder jaar. Bedrijfsleider Rita van club Noblesse in Haps: "Er valt gewoon niet te concurreren met de illegale prostitutie."

Met veel nepmarmer, grote flessen champagne en vooral schaars of helemaal niet geklede meisjes is club Noblesse in Haps een vrij traditionele seksclub. Schoon, netjes en een beetje kitscherig.

Netjes belasting betalen
Volgens directeur André van Dorst van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven is dit precies het soort bedrijven dat het moeilijk heeft. Van Dorst: "Zij betalen netjes belasting en houden zich aan allerlei wetten. Maar tegelijkertijd concurreren ze met bedrijven die dit geen van beide doen. Dat is geen eerlijke strijd en dus hebben ze het moeilijk."

Niet alleen voor de gunsten van de klant, maar ook voor die van de prostituees moeten de clubs steeds beter hun best doen. Van Dorst: "Je verdient op slag tweemaal zoveel als je in het illegale circuit je werk gaat doen."

Niet in een steegje
In heel Nederland waren er veertien jaar gelden, toen het bordeelverbod werd opgeheven, zo'n 1300 seksclubs. Nu zijn er daar minder dan 300 van over.

Rita: "En toch denk ik dat het nooit helemaal zal verdwijnen. Uiteindelijk bieden wij klanten én meisjes een veilige omgeving om hun ding te doen. Dat vind je niet in een steegje of op internet."

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 13 september 2014 - 14:22
Auteur: Mattijs Smit