Stripjournalist Jules Calis uit Dongen tekent ervaringen op van Afganistan-veteranen

DONGEN - Van stripjournalist Jules Calis uit Dongen verschijnt in juni het stripboek 'Van Brabant naar Afghanistan en terug'. Daarin vertellen zes Brabantse militairen over hun rol in de vredesmissies in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het is de eerste keer dat deze ervaringen in stripvorm verschijnen.

Calis begon vier jaar geleden aan zijn stripboek, nog tijdens zijn studie aan de kunstacademie. Inmiddels heeft hij een uitgever in Drunen bereid gevonden om het boek uit te geven. De presentatie van de strip vindt plaats tijdens de Veteranendag op 27 juni.

Calis interviewde zes militairen uit zijn eigen dorp Dongen. Zij deden mee aan de Nederlandse vredesmissies in Uruzgan tussen 2006 en 2010.

Bier en wijn
Hij nodigde de veteranen uit in zijn atelier en nam hun verhalen op. "Verhalen over het dagelijkse werkzaamheden tijdens hun missies in Uruzgan, maar ook bermbommen en aanslagen", vertelt Calis. "Ik zorgde voor een biertje of een wijntje om de sfeer zo aangenaam mogelijk te maken, want soms waren het heftige verhalen".

Kaft van camouflagekleding
Er zullen meerdere versies van de strip verschijnen. Een paperback-versie met een oplage van een paar duizend. Voor de liefhebbers is er ook een luxe exemplaar beschikbaar. De kaft is gemaakt van camouflagekleding die in Afghanistan is gebruikt.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 maart 2015 - 17:43
Auteur: Paul van Asseldonk