Breda start met lokaal spitsmijden aan Wilhelminasingel: 'Het is hier 's ochtends echt aansluiten'

BREDA - Het spitsmijden op de snelweg kennen we al, maar in Breda doen ze dat nu ook in de binnenstad. En dat is nodig, want het is niks dan files en opstoppingen aan de Bredase Wilhelminasingel. De gemeente denkt daar nu de oplossing voor te hebben.

Zes weken lang registreren camera's alle kentekens van de auto's die over de Wilhelminasingel rijden. De automobilist die er regelmatig gezien wordt, krijgt een brief op de deurmat met het verzoek mee te doen aan het project. "We vragen mensen om de spits te mijden. Door een andere route te rijden, een ander tijdstip te kiezen of met een ander vervoersmiddel te gaan", legt wethouder mobiliteit Boaz Adank uit.

Financiële tegemoetkoming
Op donderdagochtend is het druk langs de singel. "Als je hier 's ochtends komt, is het een kwestie van aansluiten en wachten", zegt een automobilist. De gemeente denkt het probleem op te lossen door mensen aan te moedigen, weg te blijven in de spits. "Ze krijgen een financiële tegemoetkoming van 1,50 euro per keer en dat een half jaar lang", zegt Adank.  

Het mijden van de Wilheminasigel is onderdeel van het landelijke programma Beter Benutten. Het doel is 15% minder vertraging én een betere bereikbaarheid van de binnenstad. Andere maatregelen zijn een groene golf op de Beverweg, een snelle busbaan en een groene golf voor fietsers op de Claudius Prinsenlaan.

Flexibele werktijden
Dat de gemeente zes weken lang weet wie er over de singel rijdt, is voor de meeste mensen geen probleem. "Als het voor een goed doel gebruikt wordt, vind ik het prima", zegt een automobiliste. "Ik wil ook best nadenken of ik op een ander tijdstip kan rijden. Ik heb toch flexibele werktijden."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 21 april 2016 - 13:24
Auteur: Birgit Verhoeven