Demonstratie zelfrijdende auto's in Eindhoven

EINDHOVEN - De wereldtop op het gebied van auto-intelligentie is vrijdag bij elkaar op een congres op de Technische Universiteit Eindhoven. Daar laten de deskundigen zien dat in de toekomst rijden zonder handen mogelijk is. Op een afgesloten stukje weg worden de denkende en zelfrijdende auto's gedemonstreerd.

Over twintig jaar zouden we al kunnen rijden met losse handen. Met die zelfrijdende auto's worden de files met de helft verminderd, zo hebben de deskundigen berekend, omdat die auto's beter rijden dan wij zelf.

 "Deze auto heeft zijn eigen rijbewijs gehaald", zegt Jan-Willem van der Wiel van het automotive Technology Centre. De praktische haalbaarheid en grootschalige invoering van veel van de in Eindhoven getoonde technische snufjes zijn nog moeilijk in te schatten.

Zo maakte vrijdag een auto bijvoorbeeld spontaan een noodstop toen er een voetganger plots oversteekt. Aan de andere kant van de weg testten twee auto's van de Universiteit van München een afstandsensor. Het leek alsof beide auto's aan een elastiek zitten.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 6 juni 2008 - 12:22