Coffeeshops sluiten in september

ROOSENDAAL - Alle acht coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal moeten uiterlijk 16 september voorgoed dicht zijn. Dat hebben de burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom donderdagochtend bekendgemaakt.

De gemeenten zijn bereid om de panden waarin de coffeeshops zitten, te kopen of om het huurcontract over te nemen. Maar een schadevergoeding voor de exploitanten zit er niet in. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de verkoopregels voor de shops in de periode tot aan de sluiting aangescherpt zouden worden. Maar daar wordt nu vanaf gezien, omdat de shops toch op vrij korte termijn dicht zijn.

De controle van de shops wordt de komende maanden wel strenger. Bij een overtreding krijgen coffeeshophouders voortaan één schriftelijke waarschuwing. Daarna wordt de shop direct gesloten.

De drugstoeristen worden de komende tijd via Belgische media, brieven, flyers en internet geïnformeerd over de sluiting van de coffeeshops. Er lopen contacten met de provincie Antwerpen daarover. Er wordt ook nauwer samengewerkt met de Belgische politie.

'Dictatuur'
Een van de coffeeshophouders in Roosendaal noemde de sluitingsplannen donderdagochtendochtend  'dictatuur'. Hij zegt er niks van te begrijpen omdat ook de lokale gebruikers hierdoor getroffen worden.

De exploitant van de Yellow Moon is niet van plan zijn pand aan het Stationsplein te verkopen en gaat eventueel de WW in. Gemeenteraadslid Ton Schijvenaars is ook tegen de sluiting en vreest dat de illegaliteit fors gaan toenemen en dus ook de criminaliteit in beide steden omdat de vraag naar wiet blijft.


De exploitant van de Yellow Moon is niet van plan zijn pand te verkopen.

Vorig jaar oktober kondigden de beide grensgemeenten al aan het gedoogbeleid overboord te gooien. Ze willen hiermee een einde maken aan de drugsoverlast binnen hun gemeentegrenzen. Per week zorgen zo'n 25.000 Belgische en ook Franse drugsliefhebbers voor overlast en criminaliteit. (1,3 miljoen per jaar).

Uitbanning softdrugs
Bergen op Zoom en Roosendaal zijn de eerste Nederlandse steden die de legale softdrugsverkoop helemaal uitbannen. Uit verschillende hoeken klonk de afgelopen tijd de zorg dat de overlast zich zou verplaatsen naar andere steden. En dat de sluiting van de shops een groei van de illegaliteit betekent.

Burgemeester Marijnen van Roosendaal verwacht dat de Franse en Belgische drugstoeristen vanaf september wegblijven. Volgens Marijnen doen Belgen straks minder moeite om naar Nederland te reizen omdat er ook in eigen land een illegaal circuit bestaat. In Roosendaal zijn er momenteel vier coffeeshops open.

In Bergen op Zoom slechts eentje, de andere drie zijn gesloten omdat ze betrapt zijn met te veel handelsvoorraad of vanwege vergunningsproblemen. The Yellow Moon in Roosendaal is een van de coffeeshops die in september dicht gaat.

Printen
Corrigeren
Publicatie: donderdag 5 maart 2009 - 13:00

Reacties (9)


Ik woon zelf al me hele leven in een wijk waar een shop zit. En de mensen uit de wijk hebben er nog nooit zoveel last van gehad als dat de media doet voorkomen. Er zijn hier in Boz genoeg andere zaken waar ze zich mee bezig moeten houden ipv het sluiten van de shops. Ik ben zelf niet-gebruiker, maar vind het gewoon totale onzin.
En dat is mijn mening en dat mag ik dus vinden. Dat wilde ik alleen maar ff kwijt. =)
06-03-2009 om 08:53 uur | mutsekind

ik denk dat het in ieder geval verstandig is om het niet te verbieden. Dan wakker je de handel juist enorm aan en fleurt de criminalitiet in de regio weer op. Dan lijkt me verplaatsen naar een onbevolkte regio de beste optie.
05-03-2009 om 12:04 uur | chevyeddy

Ik snap het wel @chvyeddy van mensen die het gebruiken. Eerst mag het niet, dan weer wel en nu mag het weer niet. Ze moeten ergens terecht kunnen. Misschien toch een punt ergens bij de grens?
05-03-2009 om 12:01 uur | rowan

Begrijp me niet verkeerd Rowan, ik wil er ook maar wat graag vanaf bij mij in de buurt. Zelf heb ik een aantal vrienden en vriendinnen die ook regelmatig een jointje opsteken. Zij gaan alleen naar de shop om het te halen, roken het thuis op en zorgen niet voor overlast. Zo kan het dus ook. En die moeten toch ook ergens terecht kunnen.
05-03-2009 om 11:54 uur | chevyeddy

sorry @chvyeddy ik zie het verschil niet. Of je je nou te barsten rookt in een coffeeshop of in een louche pandje. De rotzooi stijgt toch wel naar je hersens. Alleen mensen die "gebruiken" weten dat niet.
Of ze hard drugs of soft drugs gebruiken, wiet of pillen slikken: alles is schadelijk voor die hersencellen. Je woont er vlakbij. Is je nooit opgevallen hoe die 'mensen' zich gedragen, lopen en uit hun ogen kijken?
Van mij mag alles hier in nederland verdwijnen: er is al rotzooi genoeg waar nu geen overzicht meer over te krijgen is.
05-03-2009 om 11:44 uur | rowan

Heel erg dom! Ik woon er 500 meter vandaan en zie nu al de ellende van drugsrunners die internationale drugstoeristen naar allerlei louche pandjes proberen te lokken. Dat wordt alleen maar erger door zulke domme maatregelen. Zet gewoon een verzamelpand met shops op de grens tussen Roosendaal en Essen. Zijn we overal vanaf en kunnen locale klanten ook nog ergens terecht ipv uit te moeten wijken naar Etten-leur of Breda...
05-03-2009 om 11:31 uur | chevyeddy

Ik snap niet dat ze het ooit gedoogd hebben. Maar dat snap ik van meer dingen niet.
Zeker @gretje het probleem gaat zich verplaatsen. Of denken ze nu werkelijk in Den Haag dat hiermee het probleem wel opgelost is?
05-03-2009 om 11:27 uur | rowan

Gelukkig, een goede zet van beide gemeenten. Maar waarom pas per 1 september 2009? Heb dan ballen en sluit de coffeeshops per direct.
05-03-2009 om 11:23 uur | exzuster

Het is geen sluiten, maar het verplaatsen van problemen. Maar dat begrijpen de betweters niet.
05-03-2009 om 09:45 uur | gretje

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.