Poolse aardbeienpluksters weg uit Oirschot

Tuinder Joost van de Ven Tuinder Joost van de Ven

OIRSCHOT - De 75 Poolse werkneemsters van het bedrijf van tuinbouwer Joost van de Ven uit Oirschot zijn vrijdagavond vertrokken. De vrouwen staakten vijf dagen lang omdat ze slecht behandeld werden.

Zo kregen ze volgens de FNV en de ZLTO te weinig uitbetaald en deelde de werknemer buitensporige boetes uit voor bijvoorbeeld plassen of praten onder het werk.

Vrijdagmiddag bereikten de FNV, ZLTO en Van de Ven een akkoord over het betalen van 115.000 euro. De werkneemsters krijgen daarmee alsnog hun achterstallige salaris uitbetaald.

Overigens zijn niet alle vrouwen terug naar Polen gegaan. Een aantal van hen heeft nieuw werk gevonden in Bergen op Zoom en Duitsland.

Klik op de audio- en video-link voor de bijdragen.

Printen
Corrigeren
Publicatie: zaterdag 15 augustus 2009 - 13:00

Reacties (29)


@rowan
Een site van Wilders bekijken doe ik zeker niet je zou er door besmet raken ! Wilders propageert altijd dat eigen volk eerst gaat en als het hem electoraal uitkomt zal hij een enkele Pool best accepteren ! Maar een visie dat buitenlanders bij voorkeur niks uitvreten is te kort door de bocht. Van alle mensen die in Nederland werken heb je altijd een percentage wat profiteerd. Dat sluit je nooit uit.
P.S. m.u.v. De Telegraaf lees luister en bekijk ik heel veel media daar heb ik een site v.d.pvv= Partij voor de Volks Verlakkerij beslist niet voor nodig !
16-08-2009 om 20:20 uur | roofvogel

@roofvogel: ik weet niet waar jij de gedachte vandaan haalt dat Wilders tegen Poolse arbeiders is, maar je snapt er niks van. Je moet eens op zijn site kijken. Wilders is ook mijn afgod (als je het zo eenzijdig wil noemen) maar voor mij zijn ze net zo welkom als ze voor Wilders zijn. Onze politieke man is alleen tegen buitenlanders die hier geen reet uitvreten, herrie schoppen en hun hand openhouden. Daar is hij op tegen. En ik dus ook.
16-08-2009 om 17:14 uur | rowan

Blijf bij het onderwerp. De redactie.
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 16-08-2009 om 15:50]
16-08-2009 om 15:36 uur | buggerlugs26

Blijf bij het onderwerp. De redactie.
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 16-08-2009 om 15:50]
16-08-2009 om 13:54 uur | ennia

Sommige denken te weten hoe de vork in de steel zit helaas weten ze er [...deel verwijderd door de redactie. Houd het netjes.] van af. Het is wel degelijk aan de orde dat er werkegevers zijn die met belachelijke maatregelen komen als je praat onder werktijd of teveel naar de wc moet. Praten en naar de wc toe gaan zijn 2 natuurlijke dingen die je in het dagelijkse leven doet behalve de bazen natuurlijk. Of je niet je handen kan laten wapperen en praten tegelijk je zou volgens de bazen een wereldwonder zijn als je dit kunt. Wat er bij van de ven aan de hand is weet ik net zo min als de rest maar zoals hij met de media omgaat lijkt het precies op janssen met dit verschil van de ven is met een betaling over de brug gekomen. Ook hij zet zichzelf daarmee op de zwarte lijst en ik mag hopen dat er nog geen werknemer zich meer meld bij hem en of dat een nederlandse of een van buitenaf is maakt mij geen drol uit.
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 16-08-2009 om 12:01]
16-08-2009 om 10:56 uur | swiebertje

Blijf bij het onderwerp. De redactie.
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 16-08-2009 om 11:59]
16-08-2009 om 10:46 uur | buggerlugs26

Ook hier weer veel reacties van de zgn "buitenlander" Haters ! Is dat soms een teleurstellings -reactie op het nieuws dat hun afgod Wilders in Brabant nergens met de gemeenteraadsverkiezingen meedoet ? Wat ik uit het brede scala van de gehele Nederlandse en Vlaamse pers heb begrepen (waarbij ook live opnamen met de kweker zelf) was deze het hartstikke eens was met het lijstje want hij verklaarde voor o.m. Omroep Brabant dat de hoogte van de boete's hem zekerheid gaven dat zijn regels werden nageleefd !
Zoals ik al eerder mbt deze zaak heb geschreven heb ook ik jaren met Polen samengewerkt en ben nog steeds van mening dat er in Europa weinig mensen met een zo goede arbeidsmentaliteit en werklust bestaan als onze dierbare Polen. Daarnaast leven we in de E U met vrij verkeer van werk handel en inkomen ! Zij die dat niet kunnen accepteren ... "ga eens een jaartje in Timboektoe werken dan ben je gelijk genezen van dergelijke reactionaire opmerkingen !
16-08-2009 om 10:15 uur | roofvogel

Blijf bij het onderwerp. De redactie.
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 16-08-2009 om 11:59]
16-08-2009 om 09:08 uur | sbok1250

Dat boetelijstje kwam helemaal niet van de kweker van daan. dat hadden de Polen zelf geschreven, het stikte van de taalfouten.
Op die kweker is niets aan te merken, dat is een hele goeie man. het zijn die Polen die altijd voor problemen zorgen, dat is hier maar ook in andere bedrijven. Zij moeten altijd en overal hun zin hebben. Ze moeten heel rap terug naar Polen en daar blijven, geld trouwens voor alle buitenlanders. [Deel reactie verwijderd door de redactie. Houd het netjes. De redactie.]
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 16-08-2009 om 11:59]
16-08-2009 om 08:57 uur | ennia

@denvanlee: ik weet niet wat jij dan onder rare zaken verstaat, maar dat hoge boete lijstje vind ik een uitermate rare zaak. Eigenlijk nog te zot om over te praten. Die man moet streng onder controle gehouden worden. Een grote rotte appel in de sector
15-08-2009 om 18:09 uur | rowan

@kweetniks,zoals ik al eerder aangaf,ben ik redelijk op de hoogte van de zg uitzendbureau`s in deze sector.En zoals ik al eerder aangaf,ook daar is keuze in.De betere( duurder dus) werken het netjes af,en houden zich aan de cao`s.De goedkoperen (wat hier vermoedelijk speelt) sjoemelen vaak met de lonen en sociale rechten,naar ik las moest er 0.40ct per uur bijbetaalt worden,dan kun je het afschuiven naar het uitzendbureau,maar de kweker/teler is vaak donders goed op de hoogte dat het uurloon niet klopt,maar zal het een zorg zijn,over wiens rug zijn product verwerkt wordt.Zo zal toch langzaam het kaf van het koren gescheiden worden,want ook de polen worden wijzer,en laten zich niet langer als vuil/niet belangrijk gebruiken.Het hele scala wordt/is afgewerkt Turken,marokkanen,nu polen straks russen,bulgaren roemenen en als die afgewerkt zijn,komt er misschien weer een tijd dat het vakantiebanen voor de jeugd worden tegen een aanvaardbaar uurloon.
15-08-2009 om 10:08 uur | bergenaartje

@Rowan: het heeft de laatste tijd af en toe gerommeld in de agrarische sector, ipv veel. Het rommelt meer in bijv de zorgsector... Daarbij heeft deze tuinder zich nauwelijks schuldig gemaakt aan rare zaken, zoals blijkt uit alle nieuwsberichten. De welbekende storm in een glas water...
15-08-2009 om 09:08 uur | denvanlee

Best bergernaartje
Als je de nieuwsberichten van donderdag 13 augustus 2009 opzoekt en dan het bericht Aardbeienkweker toch in gesprek opent, kan je lezen dat er een uitzendbureau bij betrokken is.
@Rowan
Dat je het niet eens bent met wat jou ouders gedaan hebben of doen moet je hen op aan spreken en niet iedereen van allerlei praktijken beschuldigen waar je geen bewijs van hebt.
15-08-2009 om 08:21 uur | kweetniks

Zou jij nog zin hebben @oonaghlab, om voor zo'n baas te werken? Dan mag ik hopen dat je een grote blaas hebt anders hou je geen cent over van je zuur verdiende loon.
En @denvanlee: iemand die niet in wil zien dat er de laatste tijd veel gerommeld wordt in de agrarische en de tuinsector, die is kortzichtig! Jij doet nu net voorkomen dat we alles maar moeten slikken omdat we gebruik maken van hun producten. Dus moeten we maar niet zeuren over de akkefietjes?
15-08-2009 om 06:16 uur | rowan

Hebben die vroegere brabantse pluksters geen zin meer of waren ze te duur?
15-08-2009 om 02:56 uur | oonaghlab

[Bericht is verwijderd door 'herryman']
15-08-2009 om 00:01 uur | herryman

Voor diegenen die twijfelen aan het in gebreke blijven van het uitzendbureau: in Nederland hebben we de Wet Keten Aansprakelijkheid, waarin (o.a. in grote lijnen) staat, dat de inlenende partij, in dit geval de tuinder, aansprakelijk gesteld kan worden voor het betalen van loon en werkgeverslasten indien het uitzendbureau in gebreke blijft. Het fnv heeft in dit verhaal bemiddeld en de tuinder gewezen op zijn wettelijke plicht, verder zou het me niet verbazen als het uitzendbureau waarvoor de plukkers gewerkt hebben inmiddels niet meer bestaat/failliet is.
@Neut: erg kortzichtige reactie, ben blij dat er agrariers zijn, anders had je niet veel te vreten...
14-08-2009 om 23:59 uur | denvanlee

Kijk daar hebben we opnieuw weer een boeren zlto schandaaltje.
Hoe respectloos kun je met mensen omgaan?
Jammer dat hun vee niet kan klagen,anders was de pleuris al lang uitgebroken.
En de zlto wuift het weg onder het mom van het kan gebeuren.
Toch wel erg veel boeren incidenten,er is geen branche die zo dikwijls negatief in het nieuws weet te komen,doordat ze zich niet aan regels kunnen houden.
14-08-2009 om 23:27 uur | neut

Misschien kan ik niet goed lezen,maar ik lees toch duidelijk,dat van de Ven 115.000 euro heeft overgemaakt,niks geen uitzendbureau wat in gebreken gebleven is.
14-08-2009 om 22:02 uur | bergenaartje

Ongelooflijk, alle posters hier hebben bij de gesprekken gezeten.
Zij weten dat dhr. .d. Ven het loon heeft achtergehouden en niet het uitzendbureau, knap van jullie.
Ik lees enkel dat dhr. vd. Ven het bedrag naar het fnv heeft overgemaakt om uit een impasse te komen, vind het wel heel makkelijk om op korte berichtjes mensen tot de grond toe af te branden, overigens kunnen de dames de aangifte omtrent de mishandeling niet intrekken, op dat moment dienen ze namelijk vervolgd te worden voor het doen van een valse aangifte.
Succes dames met jullie roddel.
14-08-2009 om 21:23 uur | kweetniks

davey88 Ik zie nu geen Reactie van je .Zo te lezen is hij niet zo,n goede baas deze fijne gevoelige,altijd eerlijke, voor iedereen klaarstaande familie als hij nu 115.000 euri moet overmaken voor achterstallig loon
14-08-2009 om 20:30 uur | klets

Het is nog al geen bedrag waar we over praten,als je er van uitgaat,dat de poolse vrouwen van armoede komen werken,is het dubbel smerig wat hij met het geld gedaan heeft.Maar hij is een fijne reclame voor de land en tuinbouw.Ik ben wel benieuwt waar de reageerders die de handen in het vuur wilde steken,voor deze fijne gevoelige,altijd eerlijke, voor iedereen klaarstaande familie blijven.
14-08-2009 om 19:49 uur | bergenaartje

eigenlijk zou niemand zijn spullen nog moeten afnemen.
14-08-2009 om 19:13 uur | brabanderron

Ik ben benieuwd hoeveel aardbeien van de Ven dit jaar en volgend jaar nog verkoopt. Negatieve "reclame" blijft lang hangen.
14-08-2009 om 19:02 uur | jan1

Eerst lag het aan het uitzendburo zei meneer Van de Ven en nu blijkt dat hij zelf de grote schuldige niet-betaler is. Lekker baasje. Hij moet ze 115.000 euro nog betalen las ik op nu.n.tja, waar hebben we het over. Ken je nagaan wat meneer zelf verdiend.
14-08-2009 om 18:56 uur | rowan

En wie komen er nu op de vacature's af?
14-08-2009 om 18:47 uur | narsis

die van de Ven geen vergunning meer geven om mensen in te huren. Het hem allemaal zelf laten doen.
En als ze aangifte intrekken dan zijn ze ook niet mishandeld.
14-08-2009 om 18:16 uur | brabanderron

ook polen hebben recht op loon
14-08-2009 om 18:04 uur | mozus

Juist, hop gewoon terug naar Polen.
eerst ergens gaan werken en dan gaan zeuren over het loon
gewoon in eigen land blijven...klaar
14-08-2009 om 17:30 uur | essie77

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.