Recept: Varkenswangetjes

Publicatie: vrijdag 11 juni 2010 - 16:08
Varkenswangetjes Varkenswangetjes

ROOSENDAAL - Zo af en toe vergaat je het lachen, en dat is best jammer een beetje humor hebben we iedere dag wel nodig. Ene nog belangrijker iedere dag smaakvol eten. Nu hebben die Kloostervarkens een prachtig leven daar in het Limburgse land. En een lol dat die hebben met elkaar hebben gewoon fantastisch. Nu staan die bekken van die beesten nooit stil en die wangetjes zo soepel van dat vrolijke varken dat het een verrassende afwisseling is op het menu.

Peter Kesseler uit Roosendaal is Culinair Entertainer en verzint wekelijks een recept voor Eefke en de luisteraars van Omroep Brabant.


Wat hebben we nodig?
Voor 4 personen

- 1 kg varkenswangen
- maïsolie, 1 ui, 1 wortel, 4 selderijstengels
- 2 eetlepels  bruine basterdsuiker
- 1 flesjes La Trappe dubbel, ½  l bruine fond
- 3 steranijs, 3 teentjes knoflook, ½ Spaanse peper
- Plakje verse gember, 5 mooie steranijs 
- Citroengras, tijm, laurier en rozemarijn
- Klontje koude roomboter

Hoe te maken?
Was de varkenswangen in koud water, en snij het overtollige vet er af.
Peperen en zouten dan aankleuren in een koekenpan in de olie.
Leg de wangetjes in een braadpan. De gesneden ui, wortel en selderij, en de Spaanse peper meebakken. Bestrooi met bruine basterdsuiker en giet er de trappist bij samen met de bruine fond. Voeg steranijs, knoflook, gember, steranijs, citroengras, tijm, laurier en rozemarijn toe. Laat heel zacht onder deksel sudderen gedurende 2 uur.
De saus voor het serveren monteren met koude blokjes roomboter.
Als groente serveren we kleine gepofte nieuwe oogst Spaanse rode uien erbij.

Wat drinken we erbij?
Een heerlijke licht gekoelde La Trappe trippel van de Koningshoeven uit Tilburg.

Lees ook:
Recept: Zalm aan of uit de Merwede
Recept: BBQ-brood
Recept: Poulet Noir met appelstroop
Recept: varkensbil
Recept: Motorkap festival wraps

Printen
Corrigeren