Brand valt in niet bij vuurzee Kalmthoutse Heide

Blussen gaat nu heel anders Blussen gaat nu heel anders

HEEZE - De brand van de Strabrechtse Heide valt in het niet bij de enorme vuurzee in 1996 op de en Kalmthoutse Heide.

Tijdens een enorme bosbrand in het grensgebied tussen Huijbergen, Putte en de Kalmthoutse Heide werd zo’n duizend hectare heide en bos verwoest. Honderden Belgische en Nederlandse brandweerlieden werden ingezet bij het blussen.

Het vuur verspreidde zich razendsnel. Zo snel dat de brandweer de bewoners van een therapeutisch wooncomplex in bossen evacueerde. Het was een chaotische situatie op die 21ste april in 1996. De kilometershoge rookwolken trokken honderden nieuwsgierigen. De politie moest wegen afzetten, omdat de hulpdiensten vast kwamen te zitten tussen de ramptoeristen.

Droge zomer
Het was ook in 1976 raak. Tijdens een van de droogste zomers die ooit werd vastgelegd, woedde toen een grote brand in het Leenderbos tussen Leende en Valkenswaard.

Ook toen werden huizen bedreigd, maar uiteindelijk werden ze allemaal gespaard. De snelweg A2 moest een tijd lang aan één kant worden afgesloten en het verkeer mocht vier dagen lang de weg tussen Valkenswaard en Leende niet gebruiken.

Qua omvang komen beide branden aardig overeen. In beide gevallen gingen enkele honderden hectare bos en heide in vlammen op. 34 jaar geleden was het leger paraat om in te grijpen bij nieuwe branden waarmee vanwege de droogte ernstig rekening werd gehouden.

Het nablussen van de brand op de Strabrechtse Heide bij Mierlo gaat nog enkele dagen in beslag nemen.

Kijk hier voor alle informatie over de brand.

Printen
Corrigeren
Publicatie: maandag 5 juli 2010 - 16:11
Auteur: Peer van den Heuvel

Reacties (4)


Die brand is natuurlijk verschrikkelijk ! Maar ervaringen bij andere heidegebieden is wel dat vooral de heide er na een aantal jaren er veel positiever uitkomt ! Dus over 3 á 4 jaar mooi mogelijkheden om van een weids heidelandschap te genieten wat ook weer de diversiteit ten goede komt !
04-07-2010 om 10:17 uur | roofvogel

Hoop alleen niet dat dit vergelijk ook gaat betekenen dat er op de Veluwe weer vele HA bos en heides in vlammen opgaan wat jaren later nog te zien is.
04-07-2010 om 09:51 uur | kweetniks

Jammer dat er waarschijnlijk weer iemand onvoorzichtig is geweest met vuur.Eigenlijk moest het verboden zijn om in de droge periode's te roken in natuurgebieden.Hopelijk hebben de dieren zich kunnen redden.
04-07-2010 om 08:54 uur | adje60

buitengewoon zonde van die prachtige natuur, maar er zitten in ieder geval geen teken meer
04-07-2010 om 00:22 uur | dowed

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.