Transporteur Dakota: onze vergunning klopte

SASSENHEIM - Het bedrijf dat de Dakota vervoerde die donderdagnacht klem kwam te zitten had een vergunning voor een transport van maximaal 7,35 meter breed. Dat zegt de directeur van transportbedrijf Van Wieren International. Het oude toestel kwam vast te zitten op de snelweg A44 bij Sassenheim op een plek waar de weg maar 6,80 meter breed was.

Het vliegtuig, van museum Bevrijdende Vleugels uit Best, kwam vast te zitten tussen twee muren van een brug. De breedte van de brug is daar 6,80 meter. Die vergunning voor een breedte van 7,35 meter was volgens het transportbedrijf verleend door de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Rijkswaterstaat kondigde vrijdagavond aan een onderzoek in te stellen.

Klem
De historische Dakota C47 raakte bij het ongeval ernstig beschadigd. Het oorlogsvliegtuig was op een dieplader op weg naar vliegveld Valkenburg in Katwijk. Daarzou het toestel een decorstuk zijn bij de musical Soldaat van Oranje, die later dit jaar in première gaat.

Met een snijbrander en een kraan zijn de delen van de vleugels die er nog op zaten eraf gehaald. Het toestel is met een hijskraan op een andere dieplader getakeld. De snelweg was urenlang afgesloten en ging vrijdagochtend rond halfzeven weer open.

De oorzaak
De linkerkant van de middenvleugel van de Dakota raakte een betonnen muur en daarna een lichtmast. De romp van het toestel heeft de meeste schade opgelopen. Daar zit een grote scheur in. De middenvleugel is uit de romp gescheurd en de romp is deels in tweeën gebroken. Bovendien is de cockpit ontzet. Hoe het ongeluk kon gebeuren, moet uit onderzoek blijken. Mogelijk is de breedte van het vliegtuig niet goed opgemeten of heeft de chauffeur van de vrachtwagen uit moeten wijken. Voor vertrek was het toestel al ontdaan van de vleugels, omdat het anders te breed zou zijn voor vervoer.

Afschrijven
Volgens een woordvoerder van Museum Bevrijdende Vleugels is het toestel onherstelbaar beschadigd en kan het niet meer als decorstuk worden gebruikt. "Alles is te maken, maar dat vergt veel inspanning en veel geld. Ik denk dat we 'm af kunnen schrijven." Vrijwillig vliegtuigrestaurateur Bart Nopper van het museum reed achter de dieplader toen het ongeluk gebeurde.

Soldaat van Oranje
De producent van de musical 'Soldaat van Oranje', Fred Boots, betreurt het ongeluk met de Dakota, maar benadrukt dat er hoe dan ook een oplossing komt. Het vliegtuig zou gebruikt worden als decorstuk van de musical, die op 30 oktober in première gaat.

Volgens Boots was het viaduct 6,80 meter breed en het vliegtuig 7,20 meter. "In het midden is de romp als een blik sardientjes uit elkaar gescheurd. Ook de motoren liggen er vanaf'', schetst de producent de huidige toestand van het vliegtuig. "Op de een of andere manier moeten we toch een originele Dakota gebruiken'', verklaart Boots. Hij blijft hopen dat de beschadigde Dakota nog gebruikt kan worden voor de musical.

De aanzienlijke schade bij daglicht (Foto: Remco de Ruijter)
print corrigeer
Publicatie: vrijdag 13 augustus 2010 - 11:56
Auteur: Agnes van der Straaten