Oom Jesse Dingemans: 'We zijn zwaar ontgoocheld'

ARNHEM - Edwin van Bruggen, een oom van Jesse Dingemans, is niet tevreden over de uitspraak in de zaak tegen Julien C. "We zijn zwaar ontgoocheld. Voor ons geldt maar één straf en dat is levenslang."

Van Bruggen was namens de familie aanwezig bij de rechtszaak waarin Julien C. werd veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor doodslag op het achtjarige jongetje Jesse Dingemans.

Van Bruggen is teleurgesteld over de uitspraak. De familie van het vermoorde jongetje hield desondanks nog vast aan het laatste arrest waarin twintig jaar cel werd geëist voor Julien C. De straf van twaalf jaar cel en tbs voor doodslag valt Van Bruggen nu tegen.

'Julien C. had de kans om weg te lopen'
Ook het feit dat de rechter oordeelde dat er sprake is geweest van doodslag en niet van moord, is een teleurstelling. "Jesse werd achterin de klas aangevallen, Julien C. had een paar seconden voordat hij helemaal achterin het klaslokaal was. In die tijd had hij zich kunnen bedenken, hij had weg kunnen lopen." Ook Burgemeester Marcel Fränzel van Woensdrecht is teleurgesteld over de opgelegde straf voor Julien C. "Rationeel, juridisch en rekenkundig snap ik het wel, maar gevoelsmatig ligt dat anders", zei Fränzel. Hoogerheide maakt deel uit van de gemeente Woensdrecht.

De persraadsheer van het hof had een verklaring waarom C. schuldig is bevonden aan doodslag en niet aan moord. "We kunnen niet vaststellen op basis van bewijsmiddelen wat er precies is gebeurd. Het is niet vast te stellen of de verdachte voldoende tijd heeft gehad om zich rekenschap te geven waar hij mee bezig was."

Psychologische hulp
De zaak heeft heel veel impact op de familie. Ook de dochter van Van Bruggen zat bij het jongetje in de klas op het moment dat Julien C. op gewelddadige wijze toesloeg. Dankzij psychologische hulp gaat het nu goed met het meisje.

Nooit meer vrij komen
Dat Julien C. wel tbs heeft gekregen noemt Van Bruggen voor de familie 'een verzachtende omstandigheid'. "Hiermee gaat hij voor lange tijd achter slot en grendel, zo iemand moet nooit meer vrij komen."

'Voor het eerst tbs zonder aangetoonde storing'
Advocaat van Julien C. Tim de Bont, spreekt ook van een teleurstelling voor zijn cliënt. Hij zou altijd hebben gezegd onschuldig te zijn. Het gebeurde woensdag ook voor het eerst dat er tbs werd opgelegd zonder dat er ooit een stoornis is vastgesteld. Hij twijfelt of het juridisch technisch wel kan. Of Julien C. in cassatie gaat is nog niet duidelijk.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 18 mei 2011 - 17:11
Auteur: Lobke Kapteijns