Maansverduistering in deel Brabant te zien - Foto's

EINDHOVEN - In een deel van Brabant was woensdagavond de maansverduistering te zien. In sommige delen was het te bewolkt, maar rond Tilburg en Eindhoven wisten lezers foto's te maken van het natuurverschijnsel.

De verduistering begon om 19.24 en duurt tot woensdagnacht één uur met het hoogtepunt om kwart over tien. Het spektakel was bij aanvang niet te zien, omdat de maan pas rond kwart voor tien in het Zuidoosten opkomt. Vooraf was al duidelijk dat niet iedereen van de eclips zou kunnen genieten. Stapelwolken trokken namelijk over Brabant afgewisseld door opklaringen. Weerdeskundige Meteo Consult kon dan ook geen uitspraken doen.

Wel te zien
Met name vanuit Tilburg was de maansverduistering te zien. Ook werd er vanuit Kaatsheuvel en Goirle gemeld dat de verduistering goed te zien was. Ook Zuidoost-Brabant kon later op de avond de maansverduistering zien. Meldingen uit Eindhoven en Oirschot kwamen bij Omroep Brabant binnen.

Niets te zien
Rond tien uur kwamen de eerste meldingen vanuit Kaatsheuvel, Oosterhout en Tilburg binnen. Daar was in eerste instantie geen spoor van de maan te bekennen. Ook in Heesch was er niets te zien. Bladel kreeg een kwartier voor het hoogtepunt te maken met bewolking.

West-Brabant kreeg ook met een verduisteringsloze avond te maken. Zowel in Roosendaal als Willemstad was er geen maan te bekennen.

Stand van de maan
Bij de maansverduistering kwam de aarde tussen de maan en de zon in te staan. Er scheen bijna geen licht op het hemellichaam en de maan kreeg een rode kleur. Deze kleur werd veroorzaakt doordat de aarde het zonlicht weerkaatste. Ook zag de maan er groter uit dan normaal, omdat hij lager stond.

Live
De verduistering was in landen over de hele wereld te aanschouwen. Op YouTube was via een live-stream de verduistering vanuit Dubai, Zuid Afrika en Cyprus te zien.

Wie woensdag de verduistering heeft gemist, hoeft niet te treuren. In 2015 is er weer een maansverduistering.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 15 juni 2011 - 18:20
Auteur: Martijn de Bie