Dode en zestien gewonden bij ongeluk A2 bij Maarheeze

MAARHEEZE - Bij een ongeluk op de snelweg A2 bij Maarheeze is dinsdagochtend de 35-jarige soldaat Christian Kakisina om het leven gekomen. Ook zijn er zestien gewonden gevallen, van wie drie zeer ernstig. Een legertruck, een vrachtwagen en drie auto's kwamen met elkaar in botsing. Een enorme chaos tot gevolg.

Kakisina en twaalf andere soldaten uit de legertruck zijn gelegerd op de Nassau Dietz Kazerne in Budel. De militairen kwamen terug uit Weert, waar zij gesport hadden op de Koninklijke Militaire School (KMS). Onder hen de 35-jarige korporaal der eerste klasse Christian Kakisina. Dat heeft defensie dinsdag bevestigd. In Budel en in Weert zullen gedenkhoeken ingericht worden voor de slachtoffers van het tragische ongeval. In Weert is ook een crisiscentrum opgericht. Een commandant van de KMS laat weten dat 'de verslagenheid groot is'. De inzittenden van de legertruck waren niet ouder dan 25 jaar.

Botsing
Bij het ongeval zijn een vrachtwagen, een legertruck en drie auto's op elkaar gebotst. De vrachtwagen reed aan de achterkant in op het legervoertuig. De legertruck kwam na het ongeluk achterstevoren op de weg terecht. De legertruck heeft daarna diverse auto's geramd. De legertruck is een YAP viertonner. Dat is een door DAF geproduceerde truck. Daarin kunnen militairen rug aan rug vervoerd worden. De A2 was uren dicht na het ongeluk, maar ging rond halfvier weer open.

Ooggetuige
Een Belgische vrachtwagenchauffeur zag het tragische ongeval gebeuren: "Ik reed er honderd meter achter. De vrachtwagen moest plotseling uitwijken voor de legertruck, maar dat ging niet meer. Na het ongeluk liep een jongen naar de overkant van de snelweg om hulp te vragen. Zijn voet lag er bijna helemaal af. Ik zag een militair onder de vrachtwagen liggen. Vermoedelijk is hij degene die is overleden."

Voor de gewonden die niet direct vervoerd konden worden, werd een tent opgezet. Daarin werden de gewonden behandeld. Ook was er een team van acht medewerkers van het Rode Kruis ingeschakeld. Dit team ondersteunde de aanwezige ambulancediensten en wordt ingeschakeld bij rampen en grote calamiteiten. De gewonden van het ongeluk (niet alleen militairen) hebben botbreuken. Ook heeft er iemand een voetamputatie ondergaan en ligt er iemand met hersenletsel in het ziekenhuis. De gewonden zijn in verschillende ziekenhuizen opgenomen.

Ziekenhuizen
De gewonden zijn in verschillende ziekenhuizen opgenomen. Zij liggen in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven en het academisch ziekenhuis in Maastricht. In het Catharina-ziekenhuis zijn acht slachtoffers opgenomen en in Geldrop ligt één patiënt. Die patiënt is zwaargewond, maar niet in levensgevaar. In het St Jans Gasthuis in Weert hebben zes lichtgewonden zich gemeld. Zij zijn op eigen kracht naar het ziekenhuis gegaan.

Hitte
In de file die ontstond achter het ongeval, speelde de hitte de automobilisten parten. Sommigen zochten aan de kant van de weg in de schaduw verkoeling. Er werd door ondermeer het Rode Kruis water uitgedeeld. Eén automobilist werd bevangen door de hitte en moest vervoerd worden naar het ziekenhuis. Na 2,5 uur mochten de auto’s keren op de snelweg. De A2 kon na zes uur weer worden vrijgegeven.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 28 juni 2011 - 10:02
Auteur: Twan Spierts