Laatste verdachte moord Tinka van Rooij vrijgesproken

DEN HAAG - De Oosterhoutse Betty B. is maandag door het Hof in Den Haag vrijgesproken van het medeplegen van de moord op Tinka van Rooij.

De 47-jarige vrouw werd eerder door het hof in Arnhem veroordeeld tot zes jaar cel. Volgens justitie had ze de moord mee voorbereid. Zo zou ze kaarten van de Biesbosch hebben geregeld om het lijk te verbergen. Ook had ze mobiele telefoons geprogrammeerd.

Biesbosch
Tinka van Rooij werd in 2004 vermoord toen ze uit de wiethandel wilde stappen. Haar lichaam werd teruggevonden in de Biesbosch. Het was verpakt in landbouwplastic en verzwaard met kettingen.

Andere daders
De hoofddader Arno N. uit Made kreeg 18 jaar cel voor de moord. De twee andere verdachten kregen vijftien en twaalf jaar cel. Betty B. heeft tweeënhalf jaar vastgezeten, maar was al enige tijd op vrije voeten. Betty B. zegt dat ze van een medeverdachte had gehoord dat hij van Tinka af wilde, maar dat ze dat niet serieus nam. De medeverdachten zeggen dat niemand haar van tevoren heeft geïnformeerd. Op basis van die verklaringen komt het hof in Den Haag tot een vrijspraak.

Vader Tinka
De vader van Tinka, Cees van Rooij, reageert geschokt en geëmotioneerd op de vrijspraak. "Ik zit te trillen op mijn stoel. Dit is juridische haarkloverij die mij boven de pet gaat", zegt hij. "Dit is geen genoegdoening naar Tinka toe. Het enige wat nog wel een beetje goed doet is dat ze toch nog tweeënhalf jaar heeft vastgezeten. Dat ze toch nog gevoeld heeft wat het betekent als je direct of indirect aan een moord meewerkt." Maar dat is niet genoeg. "Zij loopt nu weer met een big smile rond. Ik kan dat niet verteren", aldus de vader van Tinka van Rooij.

print corrigeer
Publicatie: maandag 18 juli 2011 - 10:23
Auteur: Peter Juda