Zaak Tinka van Rooij: Betty B. definitief vrijgesproken

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de vrijspraak van Betty B.. De 47-jarige vrouw uit Oosterhout werd maandag vrijgesproken van het medeplegen van de geruchtmakende moord op Tinka van Rooij in 2004.

De zaak tegen Betty B. heeft sinds 2004 gespeeld. De rechtbank in Breda en het hof in Den Bosch spraken haar eerder al vrij. Justitie ging in cassatie en de zaak belandde bij het hof in Arnhem, dat de vrouw veroordeelde tot zes jaar celstraf.

De Hoge Raad heropende de zaak vorig jaar wegens twijfel over kennis van de vrouw over de moord en haar betrokkenheid bij het dumpen van het lijk. Volgens justitie had B. de moord mee voorbereid. Zo zou ze kaarten van de Biesbosch hebben geregeld om het lichaam van Tinka van Rooij te verbergen. Ook had B. mobiele telefoons geprogrammeerd.

Betty B. zegt dat ze van een medeverdachte hoorde dat hij van Tinka af wilde, maar dat ze dat niet serieus nam. De medeverdachten zeggen dat niemand haar van tevoren heeft geïnformeerd. Op basis van die verklaringen kwam ook het hof in Den Haag maandag tot een vrijspraak.

Brute moord
Tinka van Rooij werd vermoord toen ze uit de wiethandel wilde stappen. Ze werd in een afgelegen schuur in Zevenbergschen Hoek met een stroomstootwapen en een klauwhamer om het leven gebracht. Haar lichaam werd in landbouwplastic verpakt en met kettingen verzwaard en vervolgens in het water van de Biesbosch gegooid. Daar is het later gevonden.

Voorarrest
Betty B. heeft in totaal meer dan 2,5 jaar in voorarrest gezeten. Ze is sinds januari van dit jaar weer op vrije voeten. Haar advocaat Adam Doesburg liet eerder deze week al weten dat er vanwege de aandacht voor de zaak een hoge schadevergoeding zal worden gevraagd.

Drie andere verdachten, onder wie de ex-partner en een broer van Betty B., werden eerder veroordeeld tot celstraffen van 12, 15 en 18 jaar.

Van God los
In de BNN-serie 'Van God los' werd de moord op Tinka van Rooij nagespeeld. In de bewuste aflevering runt Katja, de fictieve naam voor Tinka, samen met haar ex-vriend Arjen een illegale wietplantage. Arjen’s sprankje hoop haar terug te krijgen wordt grof weggevaagd als Katja zich wil settelen met haar nieuwe lover. Als Katja wil stoppen met de wiet komt Arjen onder zware druk te staan van zijn afnemers. Is Katja nog wel te vertrouwen? Hij verliest zijn verstand en er ontstaat een walgelijk bloederige confrontatie.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 22 juli 2011 - 09:46
Auteur: Jesse van Kalmthout