RBC Roosendaal volgend seizoen terug in amateurvoetbal

ROOSENDAAL - RBC Roosendaal keert het volgende seizoen terug in het amateurvoetbal. Dinsdag liet de KNVB via woordvoerder Rob de Leede weten dat het sectiebestuur amateurvoetbal besloten heeft de club volgend seizoen in te laten stromen in de vijfde klasse van het amateurvoetbal.

"Omdat de voetbaltechnische kwaliteit van de organisatie RBC Roosendaal door de uitstroom van talentvolle jeugd naar elders niet meer te vergelijken is met die van onmiddellijk na het faillissement. Toen kon RBC dus wel instromen in de hoofdklasse, nu niet meer", aldus De Leede.

'We zijn strijdbaar'
Het besluit van het sectiebestuur is bij de stichting RBC Roosendaal, die sinds 25 augustus met Theo Kras, Noud Bominaar Vincent van Son, Pierre van Oosterhout en Dik Kroesbeek een volledig nieuwe bestuurlijke bezetting kent, verkeerd gevallen. De stichting had de KNVB uitdrukkelijk verzocht om de club, gezien de historie, direct in te delen in de hoofdklasse.

"Een tegenvaller. Je mag toch verwachten dat de KNVB bij het nemen van een dergelijk besluit het verleden mee laat wegen. Daar wordt aan voorbijgegaan", zegt Theo Kras, voormalig bestuurslid van RBC. "Daarom zullen we alle beroepsmogelijkheden aangrijpen om dit besluit aan te vechten. We zijn strijdbaar."

Aanvechten
Noud Bominaar, al vele jaren prominent aanwezig in de jeugdopleiding van RBC Roosendaal, zegt dat de reglementen van de KNVB niet sluitend zijn op het vlak van het in laten stromen van clubs op een hoger niveau. "Onze specialisten zullen de inhoud van de brief bestuderen en kijken op welke gronden we dit besluit aan kunnen vechten. We geven het in elk geval niet op."

Enkele maanden na het faillissement is in elk geval duidelijk dat er heel wat af is vergaderd om de voormalige bvo als toekomstige amateurclub nieuw leven in te blazen.

Oprichten van vereniging
Een commissie die luisterde naar de naam 'Commissie Onderzoek Doorstart RBC Roosendaal' was het eerste concrete resultaat, gevolgd door een wisseling van de wacht in de stichting. In goed overleg, zo betitelt Bominaar dat, gaven Jan Landa, Maurice Beijsens, Henk Claassens, Jan de Jongh en Rini Maas hun zetel op en werden vervangen door de commissieleden. De volgende stap nu is het oprichten van een vereniging. De stichting RBC Roosendaal wordt het eerste lid en kan zich daarna opheffen. De verkiezing van een dagelijks bestuur door de leden is de volgende stap en vervolgens worden de diverse commissies benoemd. Zo verloopt de ombouw naar amateurclub.

Stadion?
Dinsdag kreeg die toekomstige amateurclub dus een eerste tegenvaller te slikken. "Maar" zegt Kras, "we geven niet op. Pas als alle beroepsprocedures niets uithalen, zullen we ons neerleggen bij het feit dat we in de vijfde klasse moeten beginnen. Dan moet het maar." Over een speellocatie is nog geen contact geweest met de gemeente."Als hoofdklasser kun je natuurlijk aan het stadion denken. Als vijfdeklasser is dat geen optie. Ook voor sponsors is een start in de vijfde klasse niet boeiend. Terwijl ik zeker weet dat heel wat sponsors terug zullen keren naar RBC als we in de hoofklasse mogen beginnen", zegt Bominaar.

'We hebben een historie'
Kras herhaalt daarom nog maar eens dat hij zich niet neerlegt bij het bericht dat dinsdag uit Zeist kwam. "Onze aanhang schaart zich massaal achter de vereniging. We hebben een historie. Die kun je niet negeren. Als je in de vijfde klasse moet beginnen, kun je pas over zeven jaar in de top van het amateurvoetbal komen. Die periode is te lang om te denken aan een eventuele terugkeer naar het betaalde voetbal via de topklasse. Ik begrijp het niet. De KNVB moet zich toch realiseren dat in een stad met 80.000 inwoners meer moet kunnen dan met twee ploegen in de tweede klasse spelen."

print corrigeer
Publicatie: woensdag 21 september 2011 - 07:00
Auteur: Pleunis Karel | BN DeStem