NIHM zet meer dan 1500 historische Brabantse militaire foto's online

DEN HAAG - Zoek op 'Brabant' en je komt meer dan 1500 foto's tegen in de digitale beeldbank die het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) maandagmiddag online heeft gezet. De Brabantse collectie bestaat uit onder meer foto's van de kazernes in Oirschot, Budel en Vught en van de luchtmachtbases in Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht.

In de database staan uiteraard veel foto's van verschillende types vliegtuigen, maar ook van bezoeken van Prins Bernhard in 1962 en Prins Claus in 1966.

Historische foto's
Een van de oudste foto's dateert uit 1916. Daarop staan zeven Farmans die op 29 februari 1916 aankomen op de vliegbasis in Gilze-Rijen.

Eindhoven
Over en rond Eindhoven zijn vooral foto's te vinden uit de Tweede Wereldoorlog, zoals vernielde huizen na het Duitse bombardement in september 1944 of een foto van NSB-ers die aan het werk zijn gezet onder bewaking van een gewapende verzetsstrijder uit 1944.

Vught, Woensdrecht en Volkel
Op een andere foto uit 1944 zijn Stoottroepen van het Commando-Brabant/Regiment Commando-Brabant uit Vught te zien die hun uitrustingsstukken verplaatsen op een kazerne. Ook is een foto te vinden van een 500 ponds bom uit 1972 op de kazerne in Volkel en van het onderhoud aan de Havilland DH-82 op vliegbasis Woensdrecht.

Recent
Naast heel veel historisch materiaal staan er ook foto's in de database van recentere datum. Zoals die van een F-16 van het 312 Squadron in de jubileumkleuren naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Koninklijke Luchtmacht, of die van het vertrek van Nederlandse militairen naar Afghanistan vanaf Gilze-Rijen.

Totale collectie
De totale collectie bevat 150.000 foto's van onder meer meidagen van 1940, de dekolonisatie van Nederlands-Indië, maar ook van bijvoorbeeld vliegtuigen en schepen. De geschiedenis van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee is erin vereeuwigd. Een groot gedeelte van de foto's komt van de Audiovisuele Dienst Defensie. Ook zitten er de nodige plaatjes van particulieren in de beeldbank.

Het NIMH heeft bijna twee miljoen beelden uit de militaire geschiedenis in haar bezit. Een groot deel daarvan wordt de komende tijd gefaseerd online gezet. Het NIMH is onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie. Die verzorgt opleidingen voor officieren van de krijgsmacht en doet onderzoek voor Defensie.

print corrigeer
Publicatie: maandag 26 september 2011 - 13:42
Auteur: Asja Vossen