Vijf Brabantse gemeentesites plat door lek

EINDHOVEN - Vijf Brabantse gemeentesites zijn zaterdagavond plat gegaan omdat de beveiliging zo lek als een mandje bleek te zijn. Het gaat om de gemeenten Bladel, Drimmelen, Gilze-Rijen, Laarbeek en Sint-Oedenrode. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) oordeelde dat de sites op zwart moesten.

Dat meldden GeenStijl en Webwereld. Inmiddels zijn de sites weer online. In totaal gaat het om 50 websites van gemeenten door heel Nederland.

Oude versie Windows
De websites draaien op een oude Windows-versie waardoor het mogelijk was om bestanden die afgeschermd zouden moeten zijn te bekijken, verwijderen of nieuwe bestanden toe te voegen. Dat zei Brenno de Winter van Webwereld zaterdag.

Persoonlijke gegevens makkelijk te achterhalen
Op de sites waren eenvoudig persoonlijke gegevens te achterhalen van gemeenteraadsleden. "Nu werd er gehackt met goede bedoelingen, maar wat als iemand kwaad wil? Of al eerder hackte met slechte bedoelingen?", aldus De Winter. GeenStijl heeft het over een lek dat zo groot is dat er "moeiteloos vijf Boeing 747's naast elkaar in passen".

Politiek geschokt
Vanuit de politiek is ontstemd gereageerd. Zowel GroenLinks als SP heeft opheldering gevraagd aan minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken). Deze week heeft Donner ook al een debat over DigiNotar. Dat bedrijf gaf veiligheidscertificaten uit voor (overheids)websites die die veiligheid niet bleken te garanderen.

De kwestie veroorzaakte grote commotie over de (on)veiligheid van de digitale contacten met de overheid.

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 8 oktober 2011 - 19:58
Auteur: Nick Renders