Gegevens van 715.000 klanten CheapTickets.nl gelekt

BREDA - De afgelopen tijd zijn klantgegevens van ruim 715.000 klanten van de online vliegticketgigant CheapTickets.nl uit Breda gelekt. Door het lek kunnen internetcriminelen aan de haal gaan met paspoortnummers, adresgegevens en andere data.

Een hacker brak zondagavond door de beveiliging van de website. Het lek is ontstaan door het niet tijdig updaten van de software waarop de website van CheapTickets.nl draait. De hacker had toegang tot de volledige naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van reizigers. Zelfs de voorkeuren voor maaltijden zijn in de database opgeslagen en dus toegankelijk.

Identiteitsdiefstal
Klanten die in 2010 of dit jaar hebben geboekt bij CheapTickets.nl hoeven zich geen zorgen te maken. Het gaat namelijk om data uit 2008 en 2009. De klanten hebben in die periode 1,2 miljoen vliegtickets afgenomen. Van 80.000 passagiers met de bestemming Verenigde Staten staat het paspoortnummer in de database opgeslagen. Met de klantgegevens kunnen de digitale criminelen een identiteit stelen. Creditcardgegevens zijn niet te gebruiken. Daarvan zijn alleen de laatste vier cijfers opgeslagen en daar kan niets mee worden gedaan.

Topman Raymond Vrijenhoek benadrukte in een reactie dat er geen financiƫle informatie zoals rekeningnummers op de website stond. Voor zover bekend is er nog geen misbruik van de computerinbraak gemaakt. CheapTickets.nl verzekerde maandag dat het lek alweer gedicht is.

Politiek
De internetlek heeft ook Den Haag bereikt. GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed zei tegen Webwereld.nl verbijsterd te zijn dat deze enorme hoeveelheid data 'op straat ligt'. El Fassed wil dat de ministers van Economische Zaken en Justitie zich verantwoorden na aanleiding van het lek. Tevens wil het kamerlid dat er een meldplicht voor datalekken komt. Thuiswinkel.org, het keurmerk voor online winkels, is tegen die meldplicht. Het melden van datalekken kwam al ter sprake nadat de beveiliging van Diginotar bij onder andere websites van de gemeenten niet veilig bleek. De gemeente Oss stopte zelfs met DigiD.

CheapTickets.nl is onderdeel van Travix. Andere online aanbieders onder de vleugel van Travix zijn Vliegwinkel, BudgetAir, Flugladen en Vayama. Of deze websites ook last hebben van de lek, is niet bekend.

print corrigeer
Publicatie: maandag 24 oktober 2011 - 15:21
Auteur: Martijn de Bie