Nog meer sites gemeente Eindhoven dagen buiten gebruik

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven heeft uit voorzorg een extra aantal sites uit de lucht gehaald. Het gaat om sites, waar de privacy van gebruikers niet in gevaar komt. De maatregelen zijn woensdag genomen nadat op www.eindhoven.nl privacygevoelige problemen waren ontdekt bij informatie over bereikbaarheid, vacatures, bestemmingsplannen en de belastingbalie.

Volgens de gemeente kunnen inwoners van Eindhoven pas na het weekend weer gebruik maken van diensten op haar site waarvoor een DigiD nodig is. Dit betekent dat er de komende dagen geen gemeentelijke producten aangevraagd kunnen worden waarbij een DigiD nodig is.

'Keihard gewerkt aan oplossing'
Er wordt volgens de gemeente keihard gewerkt om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen. Naar verwachting zal de koppeling met DigiD in ieder geval tot na het weekend niet actief zijn.

Op enkele subsites van de gemeente - waar alleen openbare informatie staat - zijn mogelijk beveiligingsproblemen. Ze zijn tijdelijk uit de lucht gehaald om de risico’s op problemen uit te sluiten. Het gaat om bereikbaar.eindhoven.nl, werkenbij.eindhoven.nl en bestemmingsplannen.eindhoven.nl. De site beeldschoon.eindhoven.nl - die mogelijk ook met een beveiligingsprobleem kampt - is al langere tijd niet meer in gebruik.

Gemeente biedt excuses aan
De gemeente biedt haar excuses aan voor het ongemak. Mensen met dringende vragen wordt geadviseerd te bellen met infonummer 14040. Eindhoven onderzoekt de aard van het probleem. Zo moet duidelijk worden of de oorzaak bij de gemeente of bij een leverancier ligt. Een woordvoerder: "Het gaat sowieso enkele dagen duren tot het probleem is gevonden en de oplossing is getest.''

Eindhoven is tot dusver de grootste gemeente in ons land, die het zonder het digitale systeem moet stellen. Begin deze maand werd DigiD van in totaal 34 sites van gemeenten afgehaald. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet donderdag weten dat sindsdien vier gemeenten weer zijn aangehaakt.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 27 oktober 2011 - 12:06
Auteur: Hans Janssen