Tilburgers proberen vissen te redden van verstikkingsdood

TILBURG - Een groep vrienden redt sinds donderdagochtend zoveel mogelijk vissen in de Tilburgse vijver De Lange Jan van een dood door zuurstofgebrek.

Volgens een van de mannen, Tilburger Boris Gobels, heeft iemand van het waterschap het zuurstofgehalte van de vijver gemeten. Dat zou nog geen 1 procent zijn en daardoor sterven de vissen. Normaal gesproken is het zuurstofgehalte in deze tijd van het jaar zo'n 8 procent.

Niemand helpt
De vrienden vangen de vissen en zetten ze over in het nabijgelegen kanaal. Dat doen ze zelf omdat de brandweer niet komt helpen. Ook visvereniging De Ruisvoorn, waarvan ze lid zijn, zegt niet veel te kunnen doen. Een telefoontje naar '144 red een dier' liep ook op niets uit.

Pijn
De vissers zijn lid van visclub de Ruischvoorn. Donderdag hebben ze al zo'n dertig tot veertig karpers overgezet naar het kanaal. Niet alle vissen kunnen gered worden. "Sommige hebben te lang zonder zuurstof gezeten, die redden het niet meer in het kanaal. Het doet me pijn maar dan moet ik ze uit hun lijden verlossen," vertelt Gobels. Met een tik op de kop helpt hij de vissen dan naar de andere kant.

Oorzaak vissterfte
Het zuurstofgebrek werd gistermiddag opgemerkt. De vissers denken dat de grondwerkzaamheden die naast de visvijver plaatsvinden de oorzaak is van het zuurstofgebrek. "Mogelijk is door de graaf- en pomp-werkzaamheden de waterhuishouding door de war geraakt. De onderste sliblagen zijn verstoord. Dat zorgt ervoor dat de zuurstof uit de vijver verdwijnt," denkt Gobels.

Waterschap de Dommel
De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van waterschap de Dommel. Het waterschap zegt dat uit de metingen van woensdag blijkt dat de werkzaamheden en de vissterfte los van elkaar staan. Wie er dan verantwoordelijk is voor het zuurstofgehalte is niet duidelijk. De visclub pacht de vijver van een particuliere eigenaar. Volgens Fons Jonkers van de club zal de natuur het zelf op moeten lossen. "Als straks de werkzaamheden klaar zijn dan wordt de situatie weer stabiel en kunnen we weer vis proberen uit te zetten."

Schade
De schade die de visclub oploopt door de sterfgevallen is niet in geld uit te drukken zegt Jonkers. "Het is een vissenbestand van 25 tot 30 jaar oud. Veel mensen hebben hier leren vissen. Dit is hun plekje en het water is nu zo goed als dood."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 17 november 2011 - 12:48
Auteur: Mathijs Pennings