Dakar 2012 etappe 2: Zege voor Gerard de Rooy

SANTA ROSA DE LA PAMPA - De tweede etappe van de Dakar Rally kende winnaars en verliezers. Gerard de Rooy won de klassementsproef bij de vrachtwagens. Tonnie van Deijne is de eerste Brabantse uitvaller. Ook Frans Verhoeven had veel pech maandag.

Gerard de Rooy zorgde maandag voor het eerste Brabantse dagsucces. De trucker uit Son won de tweede etappe. Hij bleef zijn Russische concurrent Nikolaev ruim drie minuten voor. Teamgenoot Hans Stacey uit Best eindigde op de derde plaats. Hij was bijna vijf minuten langzamer dan De Rooy. In het algemeen klassement neemt Gerard de Rooy de leiding over van landgenoot Marcel van Vliet.

De truck van Peter van den Bosch uit Erp, Wouter Rosegaar uit Zeeland en Will van Houtum kwam als negenendertigste over de finish, vijf uur en drie kwartier na De Rooy.

Frans Verhoeven verliest tijd
Frans Verhoeven was om 14.52 uur de eerste Brabander die het startschot hoorde. De motorcoureur moest halverwege de etappe genoegen nemen met een voorlopige zestiende plaats. De Tilburger kwam daarna in de problemen en daardoor verloor hij flink wat tijd. Hij kwam uiteindelijk over de finish met een achterstand van ruim 24 minuten op ritwinnaar Marc Coma. In het dagklassement kwam Verhoeven uit op de 29e plaats.

'Andere monteur'
Frans Verhoeven liet vanuit het bivak weten dat hij een andere monteur wilde, maar daar kwam hij later op terug. Tijdens de etappe bleek dat er verschillende onderdelen van zijn motor niet goed vast zaten: "Ik schrok toen ik zag hoe alles vastzat: niets was geborgd. Alles kon er zo weer uitlopen." Eenmaal weer in de rio’s en greppels en nadat hij Pain voor de derde keer had ingehaald, kon Verhoeven tot zijn schrik zijn stuur niet meer draaien. Wel heen, maar niet terug. "Er was weer een bout uitgelopen en die kwam tegen de voorvork. Met de borgmoeren van de achtertanks heb ik dat weer vastgezet", aldus Verhoeven.

Motoren
Marco van Geel kwam als 70e over de eindstreep in San Rafael, Jan van Gerven als 73e en Jan van Woerkum als 103e. Volgens Van Geel was maandag een echte Dakardag: "Er zat gewoon alles in. We hadden een hele snelle piste aan het begin. Daarna heb ik nog een hele tijd door een rivierbedding gereden. Het laatste stuk was veel los zand en duinen."

Uitdroging
Ebert Dollevoet werd tijdens de tweede etappe met een helikopter van het parcours gehaald. Hij bleek te kampen met uitdrogingsverschijnselen en is uitgevallen.

Erik van Loon
De auto's begonnen iets na half vijf aan de tweede etappe. Erik van Loon ging om 17.07 uur als eerste Brabander van start. Hij bereikte de finish als veertiende. Van Loon sprak over 'vieze duintjes': "Met vier wielen los soms. Dat deed af en toe wel pijn." In het laatste deel, ongeveer 15 kilometer voor de finish, kwam Van Loon bij landgenoot Erik Wevers. "Ik heb op de Sentinel gedrukt (een claxonsysteem waarbij in de voorste auto licht- en geluidssignalen worden doorgegeven om aan te geven dat er een snellere auto langs wil), maar hij ging niet opzij. Pas toen ik echt zo kort op zijn bumper zat dat hij niet anders kon, liet hij me erlangs. Hij was wel pissig toen hij zag dat ik het was", aldus Van Loon.

Buggy's
Jurgen van den Goorbergh uit Breda kwam dinsdag na acht uur en een kwartier als 120e over de finish. Kees Koolen uit Bergeijk werd 125e. Hij deed negen uur en twintig minuten over de tweede etappe.

Van Deijne naar huis
Tonnie van Deijne ging maandag als dertigste van start. De autocoureur had in de slotfase problemen met zijn auto. Die problemen bleken zo groot, dat Van Deijne de Dakar Rally al na twee dagen moest staken. Egbert Wingens had het ook lastig maandag, maar hij bereikte uiteindelijk als 79e autocoureur de finish.

Vrachtwagens
Behalve Gerard de Rooy en Hans Stacey presteerde ook Peter Versluis prima. De trucker uit Werkendam eindigde als dertiende. Hans Bekx werd 22e, Frans van Lankveld 32e, Peter van den Bosch 35e, Marc Leeuw 38e en Aart Schoones 48e. Eimbert Timmermans kwam niet in de uitslag voor, maar hij mocht wel gewoon beginnen aan de derde etappe.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 20 december 2011 - 15:23
Auteur: Tom Kooken