Weer ‘vuurbal’ aan Brabantse hemel waargenomen

VUGHT - Uit Noordoost-Brabant kwamen zondagavond opnieuw meldingen van een groot licht aan de hemel. Zaterdag aan het eind van de middag werd er ook al melding gemaakt van een 'grote vuurbal' aan de hemel.

Over het verschijnsel op zaterdag werd druk gespeculeerd. Zo werd gesuggereerd dat het ging om een meteoor die door de dampkring kwam, om stukken van de Soyuzraket waarmee astronaut André Kuipers is afgezet op het internationale ruimtestation ISS, of om de komeet Lovejoy.

Snelheid van een satelliet
Bas Bouwens uit Sint-Michielsgestel zag de vuurbal rond zes uur in de avond in Sint-Michielsgestel. "Ik stond om zes uur op het punt om te gaan eten, toen ik door het achterraam een vuurbal zag, hoog boven de huizen. Het was zeker geen vuurwerk." Hij aarzelde geen moment en pakte zijn telefoontje. "Later zag ik op het nieuws dat er meer mensen een vuurbal hadden gezien. Hij ging met de snelheid van een satelliet. Veel te snel voor een wensballon in ieder geval."

Soort vuurbal
Nico Persoon stuurde Omroep Brabant zondagavond een foto waarop het verschijnsel te zien is. Om tien voor halfacht zag hij in Vught 'een soort vuurbal die snel overtrok'. Mevrouw Swinkels uit Boxtel zag rond kwart voor acht een 'groot, fel, oranje vuurachtig licht'. Ze zag het schijnsel aan de Hendrik Verheeslaan in Boxtel-Oost. Om kwart over acht zag Toos van Campenhout de 'vuurbal' ook, 'heel duidelijk en fel' terwijl zij op de Noorderlaan in Dongen reed. Ook uit Deurne, Geffen, Herenthals (België), Maarssen (Utrecht) en Hilversum kregen we meldingen binnen.

Geluksballon?
Susanne van Beers zegt dat de vuurbal van zondag 'gewoon een geluksballon was'. Zij zag deze vanaf de Rozengaard in Boxtel. Bernie de Bijl reed rond kwart voor tien op de snelweg A2 vlakbij Boxtel en bevestigt de lezing van Van Beers. "Wij zagen het ook, maar het is echt gewoon een geluks- danwel wensballon."

Jeroen Ketelaars uit Boxtel komt ten slotte met de oplossing van het 'mysterie'. Hij mailt: "De 'vuurbal' die aan de Brabantse hemel is waargenomen door verschillende mensen op zondagavond, althans tussen ongeveer negen en tien uur, was gewoon een wensballon! Met mijn zwager Randolph van Schaik hebben wij twee stuks losgelaten in het bijzijn van onze vier kinderen vanuit de Sint Severusstraat in Boxtel. Gewoon vanwege Kerst en uiteraard vergezeld van onze 'stille' kerstwensen."

print corrigeer
Publicatie: zondag 25 december 2011 - 21:51
Auteur: Rob Jansen