Foto: Nico Persoon Foto: Nico Persoon

Weer ‘vuurbal’ aan Brabantse hemel waargenomen

VUGHT - Uit Noordoost-Brabant kwamen zondagavond opnieuw meldingen van een groot licht aan de hemel. Zaterdag aan het eind van de middag werd er ook al melding gemaakt van een 'grote vuurbal' aan de hemel.

Over het verschijnsel op zaterdag werd druk gespeculeerd. Zo werd gesuggereerd dat het ging om een meteoor die door de dampkring kwam, om stukken van de Soyuzraket waarmee astronaut André Kuipers is afgezet op het internationale ruimtestation ISS, of om de komeet Lovejoy.

Snelheid van een satelliet
Bas Bouwens uit Sint-Michielsgestel zag de vuurbal rond zes uur in de avond in Sint-Michielsgestel. "Ik stond om zes uur op het punt om te gaan eten, toen ik door het achterraam een vuurbal zag, hoog boven de huizen. Het was zeker geen vuurwerk." Hij aarzelde geen moment en pakte zijn telefoontje. "Later zag ik op het nieuws dat er meer mensen een vuurbal hadden gezien. Hij ging met de snelheid van een satelliet. Veel te snel voor een wensballon in ieder geval."

Soort vuurbal
Nico Persoon stuurde Omroep Brabant zondagavond een foto waarop het verschijnsel te zien is. Om tien voor halfacht zag hij in Vught 'een soort vuurbal die snel overtrok'. Mevrouw Swinkels uit Boxtel zag rond kwart voor acht een 'groot, fel, oranje vuurachtig licht'. Ze zag het schijnsel aan de Hendrik Verheeslaan in Boxtel-Oost. Om kwart over acht zag Toos van Campenhout de 'vuurbal' ook, 'heel duidelijk en fel' terwijl zij op de Noorderlaan in Dongen reed. Ook uit Deurne, Geffen, Herenthals (België), Maarssen (Utrecht) en Hilversum kregen we meldingen binnen.

Geluksballon?
Susanne van Beers zegt dat de vuurbal van zondag 'gewoon een geluksballon was'. Zij zag deze vanaf de Rozengaard in Boxtel. Bernie de Bijl reed rond kwart voor tien op de snelweg A2 vlakbij Boxtel en bevestigt de lezing van Van Beers. "Wij zagen het ook, maar het is echt gewoon een geluks- danwel wensballon."

Jeroen Ketelaars uit Boxtel komt ten slotte met de oplossing van het 'mysterie'. Hij mailt: "De 'vuurbal' die aan de Brabantse hemel is waargenomen door verschillende mensen op zondagavond, althans tussen ongeveer negen en tien uur, was gewoon een wensballon! Met mijn zwager Randolph van Schaik hebben wij twee stuks losgelaten in het bijzijn van onze vier kinderen vanuit de Sint Severusstraat in Boxtel. Gewoon vanwege Kerst en uiteraard vergezeld van onze 'stille' kerstwensen."

Printen
Corrigeren
Publicatie: zondag 25 december 2011 - 21:43
Auteur: Rob Jansen

Reacties (14)


Weird dit, afgelopen zaterdagavond, kerstavond dus, zag ik ook zoiets boven Rosmalen vliegen.
Ik was de hond aan het uitlaten en stond wat te praten met andere hondenbezitters en zag het opeens aan de hemel, ik zeg nog hey wat is dat daar? Niemand had een idee.
Het gekke is dat ik zoiets al eens eerder heb gezien, een jaar of wat terug. Ook toen ging ik de hond uitlaten en keek omhoog om te zien hoe helder de hemel was, toen zag ik 2 heldere sterren vlakbij elkaar staan, en dacht nog hey das zeldzaam. Ze stonden stil, en opeens gingen ze zich verplaatsen zonder enige vorm van geluid, ze vlogen in de richting van Berlicum en vrij snel naar mijn idee. Ik heb ze vanaf mijn voordeur kunnen volgen tot aan het bospad hierachter, en vandaar af zag ik ze verdwijnen. Het feit dat ik ze kon blijven zien tijdens de wandeling is voor mij een feit dat ze vrij hoog zaten, want hier kijk je snel tegen bomen en huizen aan.
28-12-2011 om 01:58 uur | johnto

Kom juist binnen van de hond uitlaten, ik zag vandaag dinsdag 27-12 om 21,20 tot 21.21 ook een rode vuurbol boven Eindhoven zweven. hij ging vanaf zuid-west richting noord oost. ook ik denk aan een chineese wens ballon.
27-12-2011 om 21:29 uur | fraaanske

Zònne grôte vuurbal jonguh! En hoe ge't skreft makt nie uit: agge ut Skèndel komt bende'n homo! Lekker belangrijk.
[Bericht gewijzigd door 'goathill' op 27-12-2011 om 17:17]
27-12-2011 om 17:16 uur | goathill

@asmus Als je het dan echt goed wilt doen dat is het Skèndel en niet die onzin die jij uitkraamt.
On topic: wat een gezever over een paar wensballons
27-12-2011 om 13:36 uur | doeterniettoe

Er zullen toch wel een stuk of wat van die ouwe F 16's naar toe gevloge zijn. Waarschijnlijk
is de euro ontploft, maar zu as de mens is, verwocht ie buitenaardse wezens. Nou, volgens de bijbel ken da nie. dus zeg oe akte van berouw maar op. Ze komme oe hale zegt m'n boereverstand.
26-12-2011 om 23:16 uur | pimmetje

jeetje een vuurbal in de lucht rond oud en nieuw whaawhaaa
26-12-2011 om 20:46 uur | ouweman

Het is toch evident wat men gezien heeft! Diverse Europese instituten hebben (ook mij) bevestigd dat het om restdelen van de Sojoesraket was die in de dampkring arriveerde. Dat men er er zo massaal op reageert, kom m.i. omdat vrijwel altijd deze deze delen in zee of in een woestijn terechtkomen. Ditmaal had midden-Europa geluk om dit schouwspel eens mee te maken.
Maar men moet er ook niet meer van maken dat het is.
26-12-2011 om 19:54 uur | drsfrits

@mozus, als je het goed wil doen dan is het Schèndel en niet skaindel
26-12-2011 om 17:13 uur | asmus

Tsja... Het is bijna 2012 he... Ze komen ons halen! /aluminiumhoedje
Ik ben wel benieuwd wat het is. Ik heb zelf ook wel eens zo'n onverklaarbaar licht gezien en je blijft je dan toch afvragen wat het was.. In mijn geval was het 'gewoon' een meteoor.
26-12-2011 om 14:39 uur | sander151187

Er worden momenteel veel vuurpijlen afgeschoten die normaal in een overlevingspakket van een reddingsvlot zitten. Deze peilen worden door de wind minuten land in de lucht gehouden en kunnen van veraf zomaar voor een meteoor worden aangezien.
26-12-2011 om 12:36 uur | tigujan

Soms kunnen mensen zo ontzettend raar reageren, waarom? Angst? moet haast wel anders zouden ze wel nadenken voordat ze van die rare reacties plaatsten.
Er is meer tussen hemel en aarde dan jullie lief is , owww zoveel dat men nog niet weet en dat is maar goed ook.
Maar wat het ook mag zijn, ik vind het maar vreemd...
Een geluksballon scheert niet zo hard langs en zeker niet zo laag, mja ze komen er nog wel achter wat het is daar ben ik niks niet bang voor..
Ik wacht met spanning af... :-p
[Bericht gewijzigd door 'jojo' op 26-12-2011 om 12:36]
26-12-2011 om 12:36 uur | jojo

Het zijn de wijze uit boxtel oost.Of de new kids in skaindel
26-12-2011 om 10:42 uur | mozus

En...is ie geland? tuurlijk nie, die Marsmennekes zijn slimmer, die hadden het zo gezien hier.
Of toch, de euro, die eindelijk ontploft is. Ge wit oit noit nie.
26-12-2011 om 10:22 uur | pimmetje

And now...Piggggggggs...from Brabant...in space ! :-)
26-12-2011 om 07:12 uur | iefke

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.