Bredase fotografe 'schiet' blote mannen

BREDA - Het is een foto waar je ogen meteen aan blijven haken. Een man hangt op zijn ellebogen op de vensterbank, zijn voeten los van de grond. Hij kijkt nieuwsgierig naar iets wat op straat gebeurt. Ongeveer midden op de zwart-wit foto zie je zijn blote billen, want de man is spiernaakt.

"Vrouwen kijken naar mannenbillen," zegt de Bredase fotografe Juul Paalvast die de foto heeft gemaakt. Het is er een uit de reeks blote-mannenfoto's die ze toont in IDFX, een expositieruimte aan de Markendaalseweg in Breda. Het is een foto die ze maakte van haar vriend al is hij al lang niet meer Juuls enige model. Sinds haar studie op kunstacademie St. Joost werkt Juul aan een oeuvre met foto's van blote mannen.

Opgewonden
Het kwam allemaal door de opdracht om een serie foto's te maken over iets waar ze lichamelijk opgewonden van werd. "Ik had er omheen kunnen draaien," zegt ze nu. "Maar ik kijk nu eenmaal graag naar mannen."

Juul maakt geen glamourfoto's waar elke onvolkomenheid is weggepoetst. Ze werkt in zwart-wit en de meeste foto's zijn relatief klein. Je ziet een blote man in een leren stoel. het ene been over het andere of een naakt dat vaag is door nat glas dat van een douchecabine lijkt te zijn.

Penisheuvel
Opvallend is de foto van de behaarde onderbuik van een liggende man. De venusheuvel zoals je die kent van veel vrouwenfoto's is hier 'een penisheuvel' geworden. Bijna dezelfde welvingen maar toch heel anders.

In haar expositie bij IDFX heeft Juul een bijzonder experiment opgezet. "Ik vroeg me af of de lippen van mensen dezelfde kleur hebben als hun tepels." Op de tentoonstelling staat nu een hokje waar bezoekers ongestoord achter een gordijntje een kleurenfoto kunnen maken van hun tepels en hun lippen. Op een computerscherm kunnen ze vervolgens vergelijken.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 12 januari 2012 - 17:40
Auteur: Peter Pim Windhorst