Baby-Dump tast in duister na lek persoonsgegevens

BEST - Webwinkel Baby-Dump.nl uit Best heeft aangifte gedaan van de diefstal van persoonsgegevens van klanten. De gegevens van ruim vijfhonderd mensen werden vrijdag door een hacker online gezet. De babyzaak heeft geen idee hoe de gegevens gestolen konden worden. Klanten wordt geadviseerd om hun wachtwoord te veranderen.

Aanvankelijk leken de gepubliceerde gegevens afkomstig van een hack bij KPN, maar later bleek dat ze uit een database van Baby-Dump komen. KPN blokkeerde tijdelijk twee miljoen mailaccounts, maar dat bleek uiteindelijk dus niet nodig.

'Onze webwinkel is veilig'
Uit diverse onderzoeken, waaronder een extern onderzoek door keurmerk-organisatie Thuiswinkel.org, blijkt vooralsnog dat Baby-Dump.nl volledig veilig is, meldt woordvoerder Donné Entken van de winkel. Thuiswinkel.org is nog bezig met aanvullend onderzoek.

Geen idee hoe lek ontstond
Baby-Dump onderzoekt hoe de gegevens konden lekken, maar is daar nog niet achter. "We hebben nog geen inbraaksporen kunnen vinden op onze servers. Ook onze hostingprovider is een onderzoek gestart, maar ook daar is nog niets uitgekomen", vertlt Entken. Waarschijnlijk zijn de gegevens gestolen in 2010 of eerder. "In de tussentijd is onze beveiliging natuurlijk flink verbeterd."

Enorme imagoschade
De webwinkel, die ook diverse fysieke winkels heeft, is logischerwijs niet blij met alle ophef. "Voor ons betekent dit natuurlijk enorme imagoschade. Baby-Dump bestaat al 22 jaar en dit is echt een slag in ons gezicht. Gelukkig lopen de bestellingen vooralsnog niet terug. Wel komen er boze reacties van klanten, maar dat is te begrijpen."

print corrigeer
Publicatie: maandag 13 februari 2012 - 14:53
Auteur: Twan Spierts