Rookontwikkeling vliegtuig Wizz Air na landing Eindhoven Airport

EINDHOVEN - De hulpdiensten hebben vrijdagavond rond half zeven groot alarm geslagen voor een crash call op Eindhoven Airport. Een Airbus A320 van de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air kampte na de landing met rookontwikkeling bij een van de motoren. Het toestel met 174 passagiers aan boord was afkomstig uit de Letse stad Riga.

Alle passagiers hebben het toestel veilig kunnen verlaten en zijn opgevangen in de aankomsthal. De brandweer benadrukt dat er geen brand is uitgebroken. Er zou tijdens de landing olie op de hete delen van het toestel zijn gekomen, waardoor de rook ontstond. De passagiers zijn volgens de brandweer op geen enkel moment in gevaar geweest.

De hulpdiensten hebben extra trappen ingezet om alle passagiers snel van boord te halen. Hierbij zijn de nooduitgangen gesloten gebleven.

Verwarring
Er ontstond veel verwarring over de crash call. De politie sprak eerder over problemen met een toestel dat nooit was opgestegen. Later meldde de brandweer dat het ging om een landing.

Vertraging
Het toestel dat met rookontwikkeling kampte, zou rond zeven uur vertrekken naar de Poolse stad Katowice. Die vlucht werd voor onbepaalde tijd vertraagd.

Edwin van der Maas uit Tilburg is een van de passagiers die nog wacht op de vlucht naar Katowice. "Ik heb er weinig vertrouwen in dat die vlucht nog gaat vertrekken." Het was dubbel pech voor de Tilburgse reiziger. "Begin februari zou ik naar Katowice vliegen, maar werd de vlucht geannuleerd vanwege hevige sneeuwval. Ik vrees dat we binnenkort voor de derde keer moeten proberen te vertrekken."

Van der Maas is niet te spreken over de informatievoorziening vanuit de maatschappij. "Wizz Air gaf eerst aan dat we bijna konden instappen, maar na vijf minuten zeiden ze dat dat niet doorging. Verder zeiden ze dat er niets aan de hand was." Rond tien over tien was voor de passagiers van de vlucht naar Katowice altijd nog geen informatie over hun vlucht.

Eerdere crash calls
Het is vaker gebeurd dat alle hulpdiensten werden opgeroepen voor een zogenoemde crash call. In juni 2011 bleef een Hercules-vliegtuig aan de grond na een klapband.

In 2008 werd op Eindhoven Airport een crash call gegeven voor een vliegtuig met een oververhitte motor.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 16 maart 2012 - 18:43
Auteur: Martijn de Bie