Cornelius Rogge: 'Castratie Henk Heithuis in Veghel geen fantasieverhaal'

HILVERSUM - Cornelius Rogge, die melding deed van de castratie van Henk Heithuis in Veghel in de jaren vijftig, heeft in het programma Nieuwsuur meer verteld over de castratie. "Dit is geen fantasieverhaal. Het verhaal van Heithuis is de waarheid."

Rogge: "We hebben Henk een keer gevraagd om zijn broek te laten zakken toen de vrouwen weg waren. Hij deed dat. Hij was totaal verminkt. Dat was een enorme shock voor ons natuurlijk." Heithuis heeft aan Rogge verteld hoe hij toegetakeld werd in Veghel: "Hij werd vastgebonden op een bed. In één haal werd zijn scrotum eruit gesneden. Daarna werd hij naar een ziekenzaaltje gebracht om bij te komen. Vervolgens werd bij andere jongens hetzelfde gedaan. Die kon hij nog horen schreeuwen."

Geen onthulling
Rogge vertelde in Nieuwsuur dat Heithuis na zijn castratie schipper werd. Al snel werd Heithuis zo ziek, dat hij daarmee moest stoppen. De familie Rogge ving hem op. Kort daarna werd het slachtoffer naar een seksuoloog gestuurd, waar hij hormonen kreeg toegediend. Rogge: "Daar knapte hij zo van op, dat hij een proces wilde beginnen. In 1957 zou ook een groot stuk in Het Parool komen, maar dat ging op het laatste moment niet door."

Henk Heithuis overleed op jonge leeftijd door een auto-ongeluk. Het proces was daardoor van de baan. Rogge: "Hij heeft mij gevraagd 'Als mij ooit iets overkomt, vertel dit aan de wereld'."

Achtergrond
Zaterdag onthulde de NRC de melding van Rogge, die niet verder werd onderzocht door de commissie-Deetman. Heithuis deed in 1956 aangifte van ontucht tegen de broeders van een katholiek jongensinternaat in Gelderland, onder wie overste Gregorius. Twee medebroeders werden veroordeeld maar de overste emigreerde, zonder straf.

Henk bleef achter en werd als een probleemgeval beschouwd. Na zijn getuigenverklaring werd hij door de politie uit het internaat gehaald. Agenten brachten hem naar de psychiatrische inrichting Huize Padua in Boekel. Die werd toen geleid door de Broeders Penitenten. De castratie van Heithuis vond datzelfde jaar plaats, om hem van zijn homoseksuele gevoelens af te helpen, zo was de gedachte. Het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel voerde de ingreep uit, nu heet dat ziekenhuis Bernhoven. Heithuis was twintig jaar tijdens de operatie. Dat was in die tijd volgens de wet nog minderjarig.

Uitleg
De partijen CDA, PvdA, VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer willen opheldering van de commissie-Deetman, die misbruik binnen de kerk onderzocht. De partijen willen van de commissie weten waarom er geen onderzoek is gedaan naar de zaak van Henk Heithuis.

Printen
Corrigeren
Publicatie: zaterdag 17 maart 2012 - 22:45
Auteur: Ronnie Vermonden

Reacties (26)


18-03-2012 om 17:25 uur | sbok1250
Wat doe je jezelf aan,door een vm slachtoffer van een geloof,gemeen na te trappen en als ingebeelde martelaar weg te zetten,alleen om het beeld wat je voor jezelf hebt overeind te houden.Is het niet eerder zo dat jij jezelf als martelaar ziet,in strijd tegen al die ontkenners van het ware geloof? Het is een verloren strijd, het beest is los en zal niet meer terug in het hok van leugens en bedrog gestopt kunnen worden.Velen hebben het hier al eerder geschreven,laat het gaan en laat het maar tot op de bodem uitgezocht worden,het is niet meer tegen te houden.Al is het voor vele postuum de slachtoffers zullen een keer erkenning en rust moeten krijgen, en de daders zullen al is het postuum aan de schandpaal moeten.Het geloof mag dan voor vele een rustpunt zijn,voor andere is het nog steeds een nachtmerrie van misbruik en onderdrukking, erken het een keer en laat het gaan,je veranderd er niets meer aan.
19-03-2012 om 07:44 uur | bergenaartje

Beste Keeskruik
Ik kan in mijn hele verhaal niet vinden dat ik de gebeurtenis ontken.
Ik probeer het enkel in het juiste perspectief te plaatsen.
Vroeger mocht op last van het geloof geen anticonceptie gebruikt worden en geen abortus gepleegd worden, het overschot aan bevolking is dus ook de schuld van de Katholieke kerk?
19-03-2012 om 07:07 uur | kweetniks

@ sbok
Swiebertje. Het verschil tussen ons is het feit dat noch u of ik concreet kunnen zijn als het om de feiten gaat. Ik heb een eigen mening. U heeft een mening welke gevoed is door de publieke opinie. Hoe makkelijk wilt u het hebben.
18-03-2012 om 19:53 uur | sbok1250
En jou menig is gevoed door de hand die jou voed dus wat is jou mening waard? ik persoonlijk hecht meer waarde aan die van de journalist!
18-03-2012 om 20:01 uur | ouweman

Swiebertje. Het verschil tussen ons is het feit dat noch u of ik concreet kunnen zijn als het om de feiten gaat. Ik heb een eigen mening. U heeft een mening welke gevoed is door de publieke opinie. Hoe makkelijk wilt u het hebben.
18-03-2012 om 19:53 uur | sbok1250

Echt he, je weet toch niet wat je hoort. Ik ga er zonder meer vanuit dat wat deze mensen zeggen de waarheid is, dit ga je in mijn ogen niet verzinnen hoe erg je ook gruwelt van het hele geloof, en of dat dan de katholieken, moslims of welk ander geloof dan ook maakt mij geen bal uit. Voor Henk Heithuis en zijn verminker mag het dan te laat zijn, maar ik hoop echt dat de monsters die alle andere voor het leven verminkt hebben hun straf niet zullen ontlopen. Dit is in principe niet eens te straffen, deze slachtoffers zijn voor het leven verminkt en daar kun je geen straf tegenover zetten. Zoals gewoonlijk heeft Sbok zijn eigen waarheid, jij moet toch echt een dikke huid hebben om alles wat maar met het geloof te maken heeft in twijfel te willen trekken of de boel willens en wetens te bagateliseren. Of is jou verhaal zo erg dat je het nog liever ontkend dan dat je de waarheid naar buiten brengt zodat je niet met jezelf aan de slag hoeft?
18-03-2012 om 19:14 uur | swiebertje

Fijn dat Sbokt1250 voor ons de conclusies trekt en samenvat. Hoeft mijnheer pastoor dat niet meer te doen.
18-03-2012 om 19:04 uur | goathill

Plenty meningen, suggestieve opmerkingen, anti kerk, anti RK priester, slechte politieke invloed, misdadige artsen en lezers die elkaar blijven voeden is mijn inventarisatie van de onderstaande reacties. Ik stel vast dat er mensen zijn die in sprookjes geloven, de waarheid rondom de castratie erkennen/als waar aanmerken en een heerlijke (discussie) zondag hadden.
Mijn eindconclusie is dat de waarheid wel ergens in het midden ligt en dat de discussie daaromtrent nog wel even doorgaat. Ik hoop evenwel dat de "fouten" worden gepakt en gestraft.
Dat Henk Heithuis voor zijn dood de opdracht gaf " vertel dit aan de wereld '' denk ik dat hij zich als een martelaar heeft gevoeld. Nog even en ook Boekel is een bedevaart plaats. Voorbeelden te over zonder dat feitelijke is vastgesteld dat vermeende waarheden ook waarheden zijn. Het is puur het geloof. Toch !
18-03-2012 om 17:25 uur | sbok1250

18-03-2012 om 15:46 uur | goathill
Helemaal met je eens.Hoog tijd voor grote schonnmaak.
18-03-2012 om 15:59 uur | bergenaartje

Er zou, op grond van de medische dossiers, mogen worden onderzocht welke artsen hierbij betrokken waren, en waar dit nog meer gebeurde. Dat de kerk niet deugt is onderhand wel duidelijk, maar nu zijn de heren (en dames) medici aan de beurt om (zelf) met de billen bloot te gaan.
18-03-2012 om 15:46 uur | goathill

18-03-2012 om 13:09 uur | domblondje
Ow sorry foutje,en ik heb niet eens het excuus blond te zijn,dom van me.
[Bericht gewijzigd door 'bergenaartje' op 18-03-2012 om 14:37]
18-03-2012 om 14:30 uur | bergenaartje

@bergenaartje Als je al zo nodig met namen denkt te moeten strooien, doe het dan goed: het is minister president Victor Marijnen geweest
[Bericht gewijzigd door 'domblondje' op 18-03-2012 om 13:10]
18-03-2012 om 13:09 uur | domblondje

18-03-2012 om 10:53 uur | ptolemy
Behalve van mevr Khadija Arib PvdA hoor ik ook niets van de andere partijen.Dus waarom de pvv er uitlichten? Misschien iets met stemmingmakerij of zo? Je zou toch juist van bv het cda wel wat verwachten, maar juist daar is het ijselijk stil...iets met nestvervuiling misschien? Geen Koppejan of Ferrier die nou de media zoeken en het allemaal wel eens uit zullen spitten.dus laten we de politiek er maar buiten houden.
18-03-2012 om 11:15 uur | bergenaartje

@ ptolemy
wat heeft wilders hier nu weer mee te maken ? heb jij soms een pvv Trauma ? opgelopen na het zware verlies van de partij van de allochtone ?
18-03-2012 om 11:09 uur | ouweman

@ keeskruik
Je heb helemaal gelijk in deze ! er is nog een gezegde "bijt nooit in de hand die je voed"
zo is het toch hé Bok !
18-03-2012 om 11:07 uur | ouweman

ptolemy@Ik stem pvv en ik heb mijn mening zeer duidelijk gemaakt weg met de pedofielen kwekerij de katholieke kerk .Dus praat aub voor je eigen linkse kliek.Trouwens ben ervan overtuigd dat dit niet alleen voor komt bij de katholieke kerk maar ook bij jou vriendjes de islam.
[Bericht gewijzigd door 'tiswe' op 18-03-2012 om 10:58]
18-03-2012 om 10:56 uur | tiswe

En wederom hoor je niets van Geert Wilders en zijn consorten. Als dit uit de Islamitische hoek zou komen dan waren de gevolgen niet te overzien.
18-03-2012 om 10:53 uur | ptolemy

bokkie en kweetniks zijn van het slag volk dat zegt: "ik heb het niet zelf gezien dus dan is het niet gebeurd".Als ze dan op een gegeven moment niet meer kunnen ontkennen gaan ze het vergoedelijken. Bij de nazis was het ook een normale handeling dat de joden werden uitgemoord, mogen we dat ook niet veroordelen @kweetniks?
18-03-2012 om 10:31 uur | keeskruik

Ik heb nergens kunnen lezen dat de toemalige MP Marijnissen (kvp) lid was van de congregatie, toch deed hij er alles aan het proces te blokkeren.Zelfs vandaag de dag wast de ene hand de andere,dus de vraag, hoe dat er in die jaren aan toe ging lijkt me overbodig.Als de toevalligheden als een kralenketting aansluiten...misbruik,aanklacht,opname in een in psychiatrische inrichting en castratie, sorry.Dat het meer voorkwam is geen geheim, net zoals electroshock als gunstig gezien werd.Maar de vm achtergrond van dit drama, en de onmacht tegen kerk en staat,maakt het juist zo smerig.
18-03-2012 om 10:24 uur | bergenaartje

Opvallend hoe het proces iedere keer verloopt: Eerst is er ontkenning en wordt degene die beschuldigd weggezet als leugenaar. Als het niet meer te ontkennen valt dan komt er een commissie die haar werk niet of half doet en die tijdrekken als belangrijkste taak heeft. Waarom worden deze smerige criminelen niet gewoon via het normale stelsel berecht en de RK-kerk nou eens eindelijk als grootste criminele organisatie ooit erkend?
18-03-2012 om 09:23 uur | walm

Verhaal staat bol van sensatie.
Ten eerste was het persoon met 20 in 1957 nog minderjarig.
Ten tweede het was heel normaal dat een geesteszieke in die jaren gecastreerd werd, persoon in kwestie werd als geestesziek aangemerkt.
Ten derde, persoon was aangemerkt als geestesziek anders had hij nimmer in huize Padua opgenomen kunnen worden, Huize Padua is een ziekenhuis voor geestelijk gehandicapten en was nimmer een internaat.
Ten vierde, niet de minderbroeders stelde een diagnose maar een psychiater, de psychiater was slechts in dienst van het ziekenhuis en geen lid van de congregatie.
Ten vijfde, er zijn nu nog instellingen die mensen willen "genezen" van homoseksualiteit.
Ten zesde, als nu elkeen die in een psychiatrische inrichting is gecastreerd moet worden onderzocht zijn we nog jaren bezig.
.
In het licht van wat we nu weten is het vreselijk wat die jongen is overkomen maar in het licht van de kennis die men destijds had op het psychiatrisch gebied was het een normale handeling.
[Bericht gewijzigd door 'kweetniks' op 18-03-2012 om 09:18]
18-03-2012 om 09:18 uur | kweetniks

18-03-2012 om 08:40 uur | sbok1250
Het was de kennis van toen...anders was er toen al geen proces geweest en al helemaal geen veroordeling.Zijn overlijden kwam dus prima uit in die kringen.Wat er anno 2012 speelt doet ook geen goed aan de zaak,zelfs na al die jaren worden de zieke feiten van toen nog onder tafel gemoffeld.En jah ik twijfel er niet aan dat het feiten zijn,ivm dat proces.Dus misschien dat het hoog tijd wordt dat er erkenning komt,de beerput tot op de bodem leeggehaald wordt, en er in ieder geval gestopt wordt met twijfelen aan de verklaringen en de jah maars.We zijn (gelukkig) nog steeds niet verantwoordelijk voor andermans fouten,maar wel het goedpraten van die fouten,of het in twijfel trekken daarvan.
18-03-2012 om 09:01 uur | bergenaartje

18-03-2012 om 08:28 uur | bergenaartje
Met de vermeende kennis van nu !
18-03-2012 om 08:40 uur | sbok1250

In 1956 was de doos van pandorra nog vacuum afgesloten, dus vraag ik me af, welke verschrikkingen en bewijzen waren er toen, en die moeten enorm geweest zijn,waar ze dus niet omheen konden,zodat er een veroordeling van een paar "broeders" uitrolde? De grote chef werd weggepromoveerd, en de kerk en politiek kon opgelucht adem halen.
Omdat Henk Heithuis op jonge leeftijd overleed door een auto-ongeluk, was het proces van de baan. Rogge: "Hij heeft mij gevraagd 'Als mij ooit iets overkomt, vertel dit aan de wereld'."
Als dit waar is,hield hij blijkbaar toen al rekening met de macht en de noodzaak om dit weg te moffelen.
Er is maar een klein lijntje tussen een leven verwoesten of een leven te nemen,te belangen waren immers gigantisch.
18-03-2012 om 08:28 uur | bergenaartje

Hier zijn gewoon geen woorden voor en de meeste homo's en pedofielen komen in de R-K kerk voor.
18-03-2012 om 07:52 uur | moortje5684

Ik blijf mijn twijfel houden. Ook het verrichten van ingrepen om "medische" redenen was in die tijd heel sterk gebonden aan regels. Wellicht komt het medisch rapport nog wel eens boven tafel zodat de vermeende feiten, feiten worden.
18-03-2012 om 07:45 uur | sbok1250

Als dit de waarheid is. is het vreselijk. En dan druk ik mij subtiel uit. Al lezende voelde ik mijn maag draaien. Dit heeft veel weg van een psycho-thriller en dan een beetje erger. Hier zijn gewoon geen woorden voor.
@ob. In die periode was je pas met 23jr. meerderjarig.
18-03-2012 om 00:37 uur | narsis

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.