Máxima misschien niet naar Cuijk vanwege herdenking busongeluk Zwitserland

CUIJK - Prinses Máxima komt woensdag misschien niet naar Cuijk en Boxmeer voor de viering van de Nationale Boomfeestdag. Zij zal dan waarschijnlijk samen met kroonprins Willem-Alexander namens het Koninklijk Huis de herdenking in Lommel bijwonen van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland.

Ook premier Mark Rutte komt naar de bijeenkomst in het Belgische Lommel, waar een aantal slachtoffers naar school ging. De prins, prinses en premier zijn ook bij de begrafenisplechtigheid donderdag in Leuven voor de zeven kinderen van een basisschool in Heverlee, die ook betrokken was bij het ongeval.

Door het ongeluk in een Zwitserse verkeerstunnel kwamen 22 kinderen en zes volwassenen om het leven. Onder hen zijn Roma Daris (11) uit Bergeijk en nog vijf Nederlandse kinderen. In totaal raakten dinsdag 24 kinderen gewond, onder wie vier Nederlandse kinderen.

Nationale Boomfeestdag
De herdenking in Lommel betekent dat Máxima woensdag waarschijnlijk niet kan afreizen naar Cuijk en Boxmeer voor de 55-jarige editie van de Nationale Boomfeestdag. Ze zou daar een groenmarkt bezoeken en een boom planten met 750 schoolkinderen, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst eerder bekend. Een woordvoerder van de Nationale Boomfeestdag zegt dat Máxima nog niet formeel heeft afgezegd.

De Nationale Boomfeestdag is in 1957 ontstaan om aandacht te vragen voor de gevolgen van de ontbossing. Jaarlijks planten talloze basisschoolleerlingen en vrijwilligers ter gelegenheid van het festijn bomen en planten in Nederland. Dit jaar doen landelijk ongeveer 115.000 schoolkinderen mee.

print corrigeer
Publicatie: zondag 18 maart 2012 - 07:14
Auteur: Yoeri Nijs