Politie-actie Baekelandplein 'overtrokken' en 'niet gebaseerd op feiten'

EINDHOVEN - De grote actie vrijdagavond tegen mensenhandel in de prostitutie op het Baekelandplein in Eindhoven, was niet gebaseerd op feiten, maar op vermoedens en signalen. Dat zegt hoogleraar criminologie Dina Siegel van de Universiteit Utrecht.

Siegel vindt de actie van de politie dan ook overtrokken. "Ik ga er van uit dat de politie goed geïnformeerd was over bepaalde mensen, maar waarom dan zoveel andere mensen daarbij betrekken?", zegt Siegel.

Daarmee zegt ze hetzelfde als de raamexploitanten van het Baekelandplein die de actie van de politie 'sterk overdreven' noemden.

300 agenten, zes arrestaties
Volgens Siegel was de actie, waarbij 300 agenten werden ingezet en uiteindelijk zes arrestaties werden verricht, alleen bedoeld als 'signaal naar partners in andere landen in Oost-Europa, voor het vervolg van een goede samenwerking'. Van de zes aangehouden mannen, zit er nog maar één vast.

De politie benadrukte na de actie vrijdag dat de inval vooral was bedoeld om informatie te verzamelen. "We hebben geconstateerd dat wat er op het Baekelandplein gebeurt, steeds meer wegheeft van criminele samenwerkingsverbanden die internationaal opereren en vrouwen exploiteren", zei burgemeester Van Gijzel.

Georganiseerde misdaad?
Juist bij de link met de georganiseerde misdaad, zet Siegel haar vraagtekens. "Ik heb grote twijfel of georganiseerde misdaad betrokken is bij prostitutie", zegt de hoogleraar criminologie. "Harde feiten hebben we niet. Er is geen bewijs dat de georganiseerde misdaad hier achter zit."

Volgens Siegel worden de meeste dames helemaal niet geronseld voor de prostitutie. "Meisjes uit Midden- en Oost-Europese landen vinden prostitutie in Nederland en West-Europa juist heel aantrekkelijk", zegt Siegel die zelf oorspronkelijk uit Hongarije komt.

Vrijwillig
"Zij komen hier vrijwillig. Voor hen is een pooier ook niet iets negatiefs. Voor hen is het iemand die ze kan helpen naar Nederland te komen, zodat ze geld kunnen verdienen voor de familie in hun thuisland in Oost-Europa." Dina Siegel deed als hoogleraar jarenlang onderzoek onder prostituees in Nederland uit Midden- en Oost-Europa.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 28 maart 2012 - 12:13
Auteur: Hessel Rippe