Veel Brabantse bedrijven worstelen met online beveiliging

EINDHOVEN - De duizenden medische dossiers van medisch onderzoekscentrum 'Diagnostiek voor U' die deze week zijn gelekt, is niet het eerste Brabantse geval van gevoelige data die via het internet op straat komt te liggen. De afgelopen maanden zijn de gegevens van miljoenen Nederlanders via het internet te benaderen geweest. Zo lekte CheapTickets.nl de gegevens van 715.000 klanten.

De duizenden medische gegevens van onderzoekscentrum 'Diagnostiek Voor U', stonden op de website Cyberlab, die inmiddels uit de lucht is gehaald. Het is niet het enige bedrijf dat plotseling drastische maatregelen moest nemen.     

CheapTickets.nl: 715.000 klanten 
In oktober 2011 zijn de klantgegevens van ruim 715.000 klanten van de online vliegticketgigant CheapTickets.nl uit Breda gelekt. Door het lek konden internetcriminelen aan de haal gaan met paspoortnummers, adresgegevens en andere gevoeldige data.

Philips: 200.000 klanten
Een hacker wist in februari in te breken op een server van Philips, die gebruikt werd voor reclamecampagnes. Daarbij heeft hij onder andere 200.000 privégegevens, waaronder telefoonnummers en e-mailadressen, gestolen.

Bavaria: 133.000 klantgegevens
Persoonsgegevens van honderdduizenden klanten van onder andere Bavaria kwamen in februari op straat te liggen toen de server van internetdienstverlener Creation Point uit Helmond werd gehackt. Ook diverse andere Brabantse bedrijven, waaronder reserveringssite Last Minute Dining en diverse golfclubs werden getroffen.

Gemeente Eindhoven: 13.000 Wmo-cliënten
De gemeente Eindhoven heeft twee maanden lang de gegevens van ruim dertienduizend Wmo-cliënten twee maanden lang op de openbare site Scribd.com laten staan. Dit bevestigde de gemeente oktober vorig jaar. Hoewel meer Brabantse gemeenten de fout in gaan, spant Eindhoven volgens Webwereld toch wel de kroon. 

Vuurwerkhandel Uden: 9.000 bestellingen
Ruim 9000 vuurwerkorders bij vuurwerkgigant Cafferata uit Uden waren in januari tijdelijk voor iedereen in te zien. Hierbij waren de adressen en de telefoonnummers van de klanten vermeld.

KPN: 500 klanten
De gelekte persoonsgegevens van meer dan 500 KPN-klanten in februari blijken uiteindelijk afkomstig te zijn van de webwinkel Baby-Dump.nl uit Best. Eerder werd gedacht dat de hackers persoonsgegevens van KPN zelf in handen hadden gekregen.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 20 april 2012 - 10:16
Auteur: Bert van Doorn