Hoogleraar UvT: 'Crisis in Nederland? We hebben een hobbeltje'

TILBURG - Een economische crisis, een mislukt Catshuisoverleg, een gevallen kabinet en de hete adem van Brussel in de nek. Met de enorme bezuinigingen voor de boeg zijn het inktzwarte tijden voor Nederland, maar niet voor hoogleraar Harrie Verbon. "Ik ben helemaal niet zo pessimistisch. We hebben een hobbeltje."

De tijd lijkt te dringen voor Nederland. Uiterlijk op 30 april moet het demissionair kabinet het gewraakte bezuinigingsplan overleggen aan de Europese Commissie. Daarin moet Nederland aantonen dat het begrotingstekort volgend jaar op of onder de drie procent uitkomt.

'Hobbeltje'
"Als je dat al zou willen, kun je het Catshuislijstje insturen", aldus Verbon, hoogleraar openbare financiƫn aan de Universiteit van Tilburg. "Zelf vind ik dat absoluut niet nodig. We hebben eigenlijk helemaal niet zo'n groot probleem in Nederland."

"Volgens de berekeningen van het Centraal Planbureau gaat het de goede kant op met onze tekorten. We hebben volgend jaar een hobbeltje. Dat hobbeltje moet misschien genomen worden, maar niet met doldwaze maatregelen zoals uit het Catshuisoverleg", zei Verbon bij Radio 1.

Hypotheekrenteaftrek
Volgens Verbon moet er wel degelijk bezuinigd worden, maar wat de hoogleraar betreft, hoeft dat nog niet volgend jaar. "Als we nu drie miljard bezuinigen, zitten we in 2015 ver onder die drie procent."

"Ik vind dat we snel de hypotheekrenteaftrek aan de orde moeten stellen. Dat betekent dat er op termijn veel geld binnenkomt, de woningmarkt weer gaat functioneren en er meer belastinggeld binnenkomt."

'Absoluut niet pessimistisch'
"De situatie in Nederland loopt niet zo uit de hand zoals in Griekenland en Portugal is gebeurd. Het is een incidenteel probleem in Nederland. Dat zou de financiƫle markt ook moeten zien, en ik hoop ook dat Brussel dat inziet. Nee, ik ben absoluut niet pessimistisch."

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 24 april 2012 - 12:00
Auteur: Jesse van Kalmthout