Harrie Verbon (Foto: tilburguniversity.edu) Harrie Verbon (Foto: tilburguniversity.edu)

Hoogleraar UvT: 'Crisis in Nederland? We hebben een hobbeltje'

TILBURG - Een economische crisis, een mislukt Catshuisoverleg, een gevallen kabinet en de hete adem van Brussel in de nek. Met de enorme bezuinigingen voor de boeg zijn het inktzwarte tijden voor Nederland, maar niet voor hoogleraar Harrie Verbon. "Ik ben helemaal niet zo pessimistisch. We hebben een hobbeltje."

De tijd lijkt te dringen voor Nederland. Uiterlijk op 30 april moet het demissionair kabinet het gewraakte bezuinigingsplan overleggen aan de Europese Commissie. Daarin moet Nederland aantonen dat het begrotingstekort volgend jaar op of onder de drie procent uitkomt.

'Hobbeltje'
"Als je dat al zou willen, kun je het Catshuislijstje insturen", aldus Verbon, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg. "Zelf vind ik dat absoluut niet nodig. We hebben eigenlijk helemaal niet zo'n groot probleem in Nederland."

"Volgens de berekeningen van het Centraal Planbureau gaat het de goede kant op met onze tekorten. We hebben volgend jaar een hobbeltje. Dat hobbeltje moet misschien genomen worden, maar niet met doldwaze maatregelen zoals uit het Catshuisoverleg", zei Verbon bij Radio 1.

Hypotheekrenteaftrek
Volgens Verbon moet er wel degelijk bezuinigd worden, maar wat de hoogleraar betreft, hoeft dat nog niet volgend jaar. "Als we nu drie miljard bezuinigen, zitten we in 2015 ver onder die drie procent."

"Ik vind dat we snel de hypotheekrenteaftrek aan de orde moeten stellen. Dat betekent dat er op termijn veel geld binnenkomt, de woningmarkt weer gaat functioneren en er meer belastinggeld binnenkomt."

'Absoluut niet pessimistisch'
"De situatie in Nederland loopt niet zo uit de hand zoals in Griekenland en Portugal is gebeurd. Het is een incidenteel probleem in Nederland. Dat zou de financiële markt ook moeten zien, en ik hoop ook dat Brussel dat inziet. Nee, ik ben absoluut niet pessimistisch."

Printen
Corrigeren
Publicatie: dinsdag 24 april 2012 - 11:57
Auteur: Jesse van Kalmthout

Reacties (7)


Het is een incidenteel probleem in Nederland...niets wat dus niet opgelost kan worden met het grote toverwoord...belasting!
We hebben eigenlijk helemaal niet zo'n groot probleem in Nederland." Belasting heffen is nooit zo`n probleem geweest in Nederland,dus kan het wel kloppen.
25-04-2012 om 09:00 uur | westbrabantse

"ik vind dat we snel de hypotheekrenteaftrek aan de orde moeten stellen. Dat betekent dat er op termijn veel geld binnenkomt...maar wel op een heel lange termijn.En Brussel wil nu geld en garantstellingen zien dus...De situatie in Nederland loopt niet zo uit de hand zoals in Griekenland en Portugal is gebeurd... misschien komt dat door de volksaard, maar wat niet is,kan nog wel komen.Nog steeds is europees belang groter dan landsbelang, met de daarbij behorende gelduitstroom, dus we hebben het niet over bezuinigen, bezuinigen is minder uitgeven en dat doen ze niet.Het gaat over meer binnenhalen,genoeg om die uitgaven te overlappen.Dus we wachten maar eens af.
25-04-2012 om 06:48 uur | bergenaartje

Door mijn vier voorgangers wordt in hun reactie 2 zaken vermengd. Het salaris van de hoogleraar, het salaris van u en mij, en de economische kijk op het geheel. Verder wordt zijn verhaal niet goed gelezen of begrepen. Met dat hobbeltje bedoelt hij de ons aangeprate economische crisis. (Die niets te maken heeft met ons inkomen). Hij ageert daar tegen en terecht. En hij noemt de aangekondigde maatregelen draconisch en overbodig. Hij toont ook aan dat het beter is om gewoon het geld te halen waar het zit, bij die mensen met een huis waarover ze alleen maar rente betalen. En daar weer een hoop van terugkrijgen via de belastingen. Dat alleen al scheelt miljarden. terwijl de huizenmarkt weer in beweging komt, er weer gebouwd wordt, en de werklozenpot een stuk minder geplunderd wordt. als men het zo bekijkt, is het een hobbeltje. Maar voor een liberaal is dit een crises, die kleedt liever de zorg, onderwijs en cultuur uit.
24-04-2012 om 21:19 uur | tegenwilendank

405 miljard schuld is dus een hobbeltje... Eerder een knobbeltje dat verwordt tot een kankergezwel.
24-04-2012 om 20:15 uur | domblondje

Ze moeten het geld maar halen waar het zit, En niet bij jan met de pet. En bij de oudjes onder ons durven ze wel stelletje lafaards, Maar ja wij zijn natuurlijk een makkelijke prooi.
24-04-2012 om 18:05 uur | paulusje

hoogleraar Harrie Verbon moet maar eens een jaar rond zien te komen van het miniumloon,dan praat hij niet meer over een hobbeltje,maar een over een berg.Makkelijk praten met een 5x modaal inkomen.
24-04-2012 om 17:52 uur | dabenik

Nou ja,met Harry zijn salaris kun je spreken van een hobbeltje ja. als hij een paar procenten minder krijgt, dan merkt hij dat niet eens. Get real.
24-04-2012 om 17:48 uur | star4u

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.