Peter Boots van Bureau Brabant: 'Pomphouder Drunen zit fout met actie'

EINDHOVEN - Peter Boots van het tv-programma Bureau Brabant is het niet eens met de actie van pomphouder Pascal Tausch uit Drunen, die sinds kort camerabeelden en foto's van vermeende benzinedieven op internet plaatst. "Steeds meer mensen doen dit op eigen initiatief, maar het is tegen de regels."

De eigenaar van het tankstation aan de Spoorlaan in Drunen is het beu dat automobilisten niet betalen voor hun brandstof. Volgens hem loopt de schade in de duizenden euro's. Reden voor hem om camerabeelden op internet te plaatsen, ongecensureerd, met gezichten, kentekens en zelfs zichtbare bedrijfsnamen.

Politieman Peter Boots: "Het tonen van beelden is gebonden aan regels. Bureau Brabant gaat hier zeer zorgvuldig mee om, en zal dus nooit overhaast beelden tonen. In de praktijk blijkt dat mensen steeds vaker op eigen initiatief overgaan op het openbaar maken van videobeelden of foto's. Maar het College van Bescherming Persoonsgegevens stelt dat dat niet mag in verband met privacygegevens."

Kans op vervolging
Volgens Boots bestaat de kans dat de pomphouder vervolgd gaat worden. "Wie op de foto staat, kan stappen ondernemen door bij de politie aangifte te doen van smaad of belediging. Het is vervolgens de officier van justitie die bepaalt of er vervolging plaatsvindt. Als het gaat om privacyschending, dan kan een civielrechtelijke procedure worden opgestart."

Pascal Tausch trekt zich weinig aan van de regels. "Als je bij ons steelt, verspeel je je privacyrechten," zegt hij. Bij zijn tankstation hangen stickers die waarschuwen dat de identiteit van dieven bekend wordt gemaakt. Ongeveer tachtig procent van de daders wordt volgens hem ooit gepakt.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 10 juli 2012 - 12:27
Auteur: Karin Kamp