Groep gehandicapte Brabantse kinderen geweerd uit attracties Plopsaland

STAVELOT - Een groep gehandicapte Brabantse kinderen die dinsdag een dagje naar Plopsaland Coo in België wilde gaan, is van een koude kermis thuisgekomen. Daar aangekomen bleek dat de meeste attracties sinds 1 juli zijn gesloten voor gehandicapten.

De begeleiding kon het niet over hun hart verkijgen om tegen de kinderen te zeggen dat ze niet naar binnen konden. Daarom hebben ze maar verteld dat de stroom was uitgevallen.

Plopsaland houdt zich aan de regels
De kinderen zijn op vakantie in Limburg met Club Sam uit Boekel. Vanuit dat vakantieadres reisden ze naar Plopsaland. Volgens begeleider Mark Deckers bleek daar dat de kinderen geen toegang kregen tot 19 van de 22 attracties. Die mededeling kwam als een donderslag bij heldere hemel: “Er was van tevoren niets over gezegd.”

Manager Wim Wouters van Plopsaland spreekt dat tegen. Hij zegt dat Club Sam had kunnen weten dat kinderen met een, wat hij noemt ‘mentale beperking’, niet in alle attracties mogen. “We hebben hen alle voorwaarden toegestuurd.” Volgens Wouters ging het ook maar om vier attracties waar de kinderen niet in mochten.

Van tevoren gereserveerd
Wouters zegt dat zijn park door de overheid verplicht is tot het maken van risicoanalyses per attractie en dat deskundigen dan voorschrijven wie wel en niet in een attractie mogen. Hij zegt dat Plopsaland deze regels streng navolgt in het belang van de veiligheid. In de voorwaarden van Plopsaland [PDF] wordt per locatie gespecificeerd waar gehandicapten wel en niet inmogen.

Mark Deckers stelt dat de kinderen gewoon in alle attracties hadden gekund als hij van tevoren had gereserveerd zonder te zeggen dat het om gehandicapte kinderen ging. “Aan veel kinderen is helemaal niks te zien.” Wim Wouters geeft dat toe. “Maar in dit geval was wel bekend dat het om gehandicapte kinderen ging.”

print corrigeer
Publicatie: woensdag 11 juli 2012 - 15:57
Auteur: Bert van Doorn