Geen Kabouter Plop voor gehandicapte Brabantse kinderen Geen Kabouter Plop voor gehandicapte Brabantse kinderen

Groep gehandicapte Brabantse kinderen geweerd uit attracties Plopsaland

STAVELOT - Een groep gehandicapte Brabantse kinderen die dinsdag een dagje naar Plopsaland Coo in België wilde gaan, is van een koude kermis thuisgekomen. Daar aangekomen bleek dat de meeste attracties sinds 1 juli zijn gesloten voor gehandicapten.

De begeleiding kon het niet over hun hart verkijgen om tegen de kinderen te zeggen dat ze niet naar binnen konden. Daarom hebben ze maar verteld dat de stroom was uitgevallen.

Plopsaland houdt zich aan de regels
De kinderen zijn op vakantie in Limburg met Club Sam uit Boekel. Vanuit dat vakantieadres reisden ze naar Plopsaland. Volgens begeleider Mark Deckers bleek daar dat de kinderen geen toegang kregen tot 19 van de 22 attracties. Die mededeling kwam als een donderslag bij heldere hemel: “Er was van tevoren niets over gezegd.”

Manager Wim Wouters van Plopsaland spreekt dat tegen. Hij zegt dat Club Sam had kunnen weten dat kinderen met een, wat hij noemt ‘mentale beperking’, niet in alle attracties mogen. “We hebben hen alle voorwaarden toegestuurd.” Volgens Wouters ging het ook maar om vier attracties waar de kinderen niet in mochten.

Van tevoren gereserveerd
Wouters zegt dat zijn park door de overheid verplicht is tot het maken van risicoanalyses per attractie en dat deskundigen dan voorschrijven wie wel en niet in een attractie mogen. Hij zegt dat Plopsaland deze regels streng navolgt in het belang van de veiligheid. In de voorwaarden van Plopsaland [PDF] wordt per locatie gespecificeerd waar gehandicapten wel en niet inmogen.

Mark Deckers stelt dat de kinderen gewoon in alle attracties hadden gekund als hij van tevoren had gereserveerd zonder te zeggen dat het om gehandicapte kinderen ging. “Aan veel kinderen is helemaal niks te zien.” Wim Wouters geeft dat toe. “Maar in dit geval was wel bekend dat het om gehandicapte kinderen ging.”

Printen
Corrigeren
Publicatie: woensdag 11 juli 2012 - 20:39
Auteur: Bert van Doorn

Reacties (21)


ja ja, en dan zeggen ze dat ze met de mede3mens mee leven klote belgen, en ze zeggen dat ze mens vriendelijk zijn mijn klote.
Mensen het enige wat we kunnen doen is het hele plopsland dwarsbomen niet meer naar toegaan, laat ZE maar doodbloeden ZO dat ZE failliet gaan.
En maar zeggen dat studio 100 kind vriendelijk is, gert heeft te veel miljoenen en nu heeft hij geen zin in gehandicapte in zijn park.
plopsaland neem voorbeeld aan DE efteling die doen ER teminste alles aan OM onze gehandicapte medemens een fijne dag TE bezorgen.
12-07-2012 om 22:12 uur | ad54

jongens het is niet voor de eerste keer dat er verschil wordt gemaakt bij onze zuiderbuur,
ook wij zij pijnlijk gevaren met een groep gehandicapten,en wel in Bobbieaanland, het enige waar ik nu wel ben achter gekomen is dat er met deze "mensen"totaal niet valt te praten,
ze hebben van hun meerdere een opdracht mede gekregen, hoe te handelen en weten niet beter !
alleen hoop ik dat zij zelf nooit iets komen te mankeren, waardoor ze zelf geconfronteerd worden met hun handicap, het is niet goed maar het zei zo.
gr Rene
12-07-2012 om 13:52 uur | vissertje1953

@ domblondje,8 jaar? Als alle mentaal gehandicapten het niveau van een achtjarige zouden halen, waren het al hele pieten.Maar waar komt die streefleeftijd van acht jaar vandaan?
12-07-2012 om 11:59 uur | bergenaartje

heb de aflevering gezien van hart van nederland, en daar werdt gezegt dat veel kinderen gewoon konden lopen maar alsnog een handicap hadden en omdat ze een handicap hadden mochten ze er niet in.
ik vind het schandalig en mij zullen ze in geen 1 plopsaland meer vinden.
geef mij de efteling maar die is tenminste wel vriendelijk en daar discrimineren ze niet.
ben zelf ook rolstoel gebonden tegenwoordig en ik kan overal in, in de efteling.
het gaat er om hoe gehandicapt ben je, want ook de efteling heb je 4 atracties van de vele waar je als rolstoelgehandicapte niet in kan dat zijn droomvlucht, lavendorp de monorail, villa volta, en de polka marina, dit inverband met obstakels zoals trappen enzovoort.
nee plopsa heeft echt bij mij helemaal afgedaan.
zelfs de duitse pretparken mag je overal in als je een beetje kan lopen, dan mag je via de uitgang naar binnen toe.
dit is gewoon een schandalige actie van dat park en meer niet. dus ik zeg boycotten die gasten, heb toch al een hekel aan studio 100 :P
12-07-2012 om 11:52 uur | shirley

Is er wel verschil tussen een 8 jarige en een mentaal gehandicapte? Ik denk dat de zelfredzaamheid van beiden ver onder de maat mag worden verondersteld.
12-07-2012 om 10:34 uur | domblondje

Alle mensen die hier zo hard roepen dat het schandalig is, roepen ook het hardst bij een ongeluk waar de regels niet zijn toegepast. Maw...men is gewoon overal tegen.
[Bericht gewijzigd door 'joma' op 12-07-2012 om 10:00]
12-07-2012 om 09:59 uur | joma

Komop zeg, alles slaat gelijk op hol bij het woord gehandicapt, maar we weten niks,niet het niveau van de handicaps, maar ook niet de begeleiding, of communicatie.En wat @sbok zegt er hoeft maar iets fout te gaan.Daar komt nog bij,dat ook verzekeringsvoorwaarden een rol zullen spelen.Het is inderdaad sneu voor de kindjes. (Waar kwamen die eigelijk vandaan?)
12-07-2012 om 07:03 uur | bergenaartje

Denken jullie nu echt dat dit bij andere parken niet zo is... Nou ik kan je vertellen dat bij andere parken (w.o.de efteling) ook plotsklaps een aantal atracties niet meer toegankelijk zijn voor gehandicapten die niet in staat zijn zichzelf te redden in geval van calamiteiten... en dat wordt allemaal vanuit Brussel geregeld (eu-normen)... Ga dus niet afgeven op een specifiek park, maar geef af op Brussel, welke deze regelgeving bedenkt en tot uitvoer brengt.
Verder is een betere orientatie als men met dergelijke mensen op stap gaat wel aan te raden... de parken zullen er niet mee te koop lopen, maar de regels zijn wel degelijk op elke site van willekeurig park te vinden...
12-07-2012 om 06:47 uur | jvdwinkel

Ben maar eens gehandicapt en sta aan de deur
12-07-2012 om 00:59 uur | henk46

Nooit meer Flopsaland
Dit is ook een waarschuwing voor andere waar ze niet welkom zijn
Wie kan mijb het verschil in binnen komende euro,s aantonen
11-07-2012 om 23:08 uur | s31zeijlmans

Nooit meer Flopsaland
Dit is ook een waarschuwing voor andere waar ze niet welkom zijn
Wie kan mijb het verschil in binnen komende euro,s aantonen
11-07-2012 om 23:08 uur | s31zeijlmans

Wat een gezever zeg, gehandicapt is gehandicapt hoe erg voor de betrokkenen ook. Maar als je zo'n trip organiseerd check je toch ook of er parkeerplaatsen zijn en juiste voorzieningen? Dan check je ook of je met je fysiek of mentaal gehandiicapten een goede dag kan hebben. Job well done plopsa land, voet bij stuk houden. Die hollanders denken dat ze altijd over de wet en regelgeving heen kunnnen.
11-07-2012 om 21:34 uur | wittegijtbeter

Ik ben het eens een keer helemaal eens met Sbok.
Die veiligheidsredenen zullen ze niet gemaakt hebben om mensen te pesten.
Als ze er geen gehoor aan geven en er gebeurd wel wat, wat dan?
11-07-2012 om 21:09 uur | maaike

boycotten dat park, het is toch verdorie op kinderen gebaseerd? en of ze nu een handicap hebben of niet dit is discriminatie.
vind het erg lelijk van dit park.
laten we hopen dat dit nooit meer voorkomt en dat iedereen welkom is in dat park.
11-07-2012 om 19:09 uur | shirley

oh begrijp ik hier uit dat als je de boel belazerd mag je wel overal in? welke eend heeft dat uitgevonden?
11-07-2012 om 17:53 uur | omabeertje68

Indien de hier bedoelde attracties inderdaad op instigatie van de overheid gesloten werden verklaard voor jongeren met een bepaalde handicap dan valt de directie van de attractie hieromtrent niets te verwijten en al helemaal niet indien deze voorwaarden gewoon gedownload hadden kunnen worden.
Wat mij betreft wordt hier - geheel ten onrechte - getracht via de zieligheidscomponent een soort van wraak te halen voor iets waarvoor de leiding van deze groep in eerste instantie zelf verantwoordelijk is.
11-07-2012 om 17:52 uur | unweit

En dat terwijl plopsaland juist bedoeld is voor mensen die (nog) niet (helemaal) ontwikkeld zijn. Bij je volle verstand is er geen donder aan. Plopsaland mag wel eens wat "gehandicapten-vriendelijker" worden, maar de begeleiders hadden dit dus kunnen weten. Een paar jaar alleen maar kleuters tot 4 jaar in het park zal ze misschien tot andere inzichten brengen in Coo.
[Bericht gewijzigd door 'goathill' op 11-07-2012 om 17:50]
11-07-2012 om 17:50 uur | goathill

We kunnen nu wel heel emotioneel gaan doen. Wat hier fout is gegaan is een stuk goede en duidelijke communicatie. Voorts is het zo dat veiligheid voor alles gaat. Draai het eens om en er gaat iets fout dan zullen de rapen echt gaar zijn en is de kritiek uitsluitend gericht op de veiligheid in Plopsaland.
11-07-2012 om 16:38 uur | sbok1250

Het verhaal van die vier attracties is gewoon feitelijk niet waar.
Het betrof hier een groep meervoudig gehandicapte kinderen en voor hen geldt wel degelijk dat 19 attracties niet toegankelijk zijn!
Ik begrijp dat het een blamage is voor het park, maar om dan feiten te gaan verdraaien is best zielig...
11-07-2012 om 16:26 uur | mmstolk

Lijkt me een zeer goede reden om nooit meer naar Plopsaland te gaan. Entree is hoger dan de Efteling en zo mooi is het allemaal niet. Blijf gewoon lekker in Nederland!
11-07-2012 om 16:13 uur | andrew1967

Tja als je een brief stuurt nadat de kinderen op vakantie zijn... dan schiet dat niet echt op he.
Ze spreken zichzelf dan ook behoorlijk tegen daar bij Plopsaland..
Maar goed, wat dus een leuk dagje uit had moeten worden is geeindigd in een tragedie !
B E L A C H E L I J K
11-07-2012 om 16:08 uur | allessandro

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.