Zuidelijk Toneel zet avonturen van Peer Gynt in een oude fabriekshal voor De Boulevard

DEN BOSCH - Op het industrieterrein achter de Bossche Brabanthallen ligt de De Gruyterfabriek: een verzameling oude fabrieksgebouwen die als bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve industrie nieuw leven ingeblazen krijgt. Tijdens theaterfestival De Boulevard gebruikt Het Zuidelijk Toneel een van de fabriekshallen als een gigantisch theater voor 'Peer Gynt'.

In de theaters gaat 'Peer Gynt' pas in januari in première (in Tilburg). Maar voor de Boulevard en voor een festival in Heerlen maakt regisseur Matthijs Rümke een speciale festivalversie van het verhaal. 't  Is voor het eerst dat Het Zuidelijk Toneel met zo'n grote productie meedoet aan het Bossche festival.

Meer dan muziek
Verreweg de meeste mensen kennen de naam van de romantische muziek van de Peer Gyntsuite. Maar componist Grieg schreef die muziek bij een verhaal van Ibsen, een verhaal over een eindeloze fantast die voortdurend in onzekerheid verkeert omdat hij niet zeker weet of hij wel iemand is.

In de voorstelling van Rümke pelt Peer Gynt een ui in een poging tot zijn eigen kern door te dringen. Om tot de ontdekking te komen dat er na het afpellen van alle rokken van een ui helemaal niets overblijft.

Bijbelse roadmovie
Peer Gynt combineert de zoektocht naar zichzelf met een kleurrijk leven dat hem over de hele wereld brengt. Van de grotten van de bergkoning tot Egypte, van de handel in afgodsbeelden tot een verbanningsoord ver buiten Noorwegen. Er komt dus nogal wat voorbij in de oude fabriekshal.

print corrigeer
Publicatie: maandag 6 augustus 2012 - 14:50
Auteur: Peter Pim Windhorst