PSV verdubbelt televisie-inkomsten na Murdoch-deal

EINDHOVEN - De deal tussen Rupert Murdoch en Eredivisie Live legt PSV geen windeieren. De Eindhovense voetbalclub krijgt 3,5 miljoen euro extra voor de tv-rechten. Afgelopen seizoen kreeg PSV vier miljoen voor de uitzendrechten.

De deal betekent dus bijna een verdubbeling voor PSV. Dit bedrag was niet opgenomen op de begroting voor het nieuwe seizoen. Het budget kan voor de volgende seizoenen nog eens met twee miljoen oplopen, aldus PSV-woordvoerder Jeroen van den Berk.

Nieuw tijdperk
Ook de algemeen directeur van NAC, Stefaan Eskes, is enthousiast. De directeur werkte in het verleden al diverse malen met FOX. "Dit gaat de totaalbeleving van voetbal kijken op televisie absoluut veranderen in het voordeel van de liefhebber. Mijn inziens staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Iedereen die betrokken is bij en met voetbal, gaat profiteren."

Voor zijn club ziet Eskes op de korte termijn de voordelen: "Deze overeenkomst gaat onherroepelijk een impuls voor NAC betekenen, zowel financieel als in de marketing en commerciële exploitatie."

Geen rol van betekenis in Europa
Sportmarketeer Bob van Oosterhout uit Deurne benadrukt dat de financiële meevaller niet betekent dat Nederlandse clubs in Europa weer een rol van betekenis kunnen gaan spelen. "Het levert de clubs gemiddeld wel 1 tot 3 miljoen euro extra op. Dat is bijna een verdubbeling. Maar heel veel haalt het niet uit. De nummer laatst van de Engelse Premier League krijgt 38 miljoen pond voor de tv-rechten. Dat is nog altijd meer dan alle eredivisieclubs bij elkaar."

Van Oosterhout verwacht niet dat voetballiefhebbers op korte termijn iets zullen merken van de inmenging van Murdoch. "In de toekomst zullen op de zender waarschijnlijk meer grotere voetbalcompetities te zien zijn, maar ook andere sporten. Daardoor zullen wel de abonnementsgelden stijgen. Ze zullen gaan inspelen op de fanbeleving", vult de marketingdeskundige aan.

Wat zeggen de supporters?
De supportersverenigingen van PSV, NAC Breda en RKC Waalwijk reageren gematigd positief op de ontwikkeling. Frits Bovers, voorzitter van de PSV-supportersvereniging PSV Fans United, hoopt niet dat het abonnement van Eredivisie Live te duur wordt.

Annemieke Kerstens, lid van de supportersvereniging van RKC Waalwijk, vindt het geen probleem als Studio Sport door deze ontwikkeling mogelijk pas later op de zondagavond zal beginnen. Ad van den Bemt (NAC-supportersvereniging) vindt het vooral belangrijk dat er meer geld bij zijn club binnen zal komen. "Dan maar iets later naar Studio Sport kijken."

De deal
Rupert Murdoch koopt met zijn firma FOX een meerderheidsbelang van 51 procent voor de uitzendrechten. Daarvoor betaalde de mediamagnaat een miljard, verspreid over dertien jaar. Overigens hoeft het publiek niet bang te zijn de samenvattingen te moeten missen. Die blijven op het open net. Het zou wel kunnen dat ze later dan om 19.00 uur worden uitgezonden op de traditionele zondagavond.    

print corrigeer
Publicatie: woensdag 8 augustus 2012 - 12:40
Auteur: Ferenc Triki