Verbouwing moet concertzaal Tilburg 'intiemer' maken

TILBURG - De ramen van de Tilburgse concertzaal zijn 's avonds te vaak donker. De prachtige zaal wordt te weinig gebruikt. Rob van Steen, de directeur van Theaters Tilburg, begon daarom een verbouwing. Zonder de akoestiek aan te tasten, moet de concertzaal flexibeler worden, ook geschikt voor kleine en intieme concerten.

"Een witte zaal met 780 stoelen, bij een luisterconcert met muziek van bijvoorbeeld Spinvis komt dat enigszins kil over". Rob van Steen staat midden in 'zijn' concertzaal terwijl om hem heen bouwvakkers met grote balken sjouwen.

Uit de grond
Na de verbouwing kunnen de voorste rijen met stoelen worden weggehaald of op een andere manier worden weggezet. Zo ontstaat ook ruimte voor een klein podium dat uit de grond omhoog komt. Met een nieuw klein podium in de foyer moeten ook daar nieuwe mogelijkheden ontstaan.

De grootste opgave was om de zaal kleiner te laten lijken bij kleine concerten waar geen volle zaal wordt verwacht. Vele rijen met lege stoelen, maken het niet gezelliger. Maar schuifwanden of gordijnen passen niet in de architectuur van de Tilburgse zaal; bovendien hangt aan het plafond een groot doorlopend lichtkunstwerk dat door zulke oplossingen doorsneden zou worden.

Samira
De oplossing komt van textielontwerper Samira Boon. Met de architecten van Next verzon ze een lichte constructie die snel in allerlei vormen opgebouwd kan worden: maximaal veertien meter lang en drie meter hoog. Er is nog geen naam voor. Rob van Steen noemt het 'een soort grote witte tent'.

De 'tent' kan in de zaal staan om een deel voor het gezicht af te sluiten maar zou ook op het podium kunnen staan als decor bij bepaalde voorstellingen.

Textielmuseum
Met het Tilburgs Textielmuseum legt Samira de laatste hand aan de stof die ze heeft bedacht. Een van de machinale weefgetouwen in het textiellab spuwt voortdurend nieuwe proeflappen uit. Ze zijn allemaal onopvallend licht van kleur met weefsels die kleine heuvels op de stof leggen.

Voor het concertpubliek zit er nog een bijzondere verrassing in. De stof van Samira zuigt licht op en straalt dat in het donker weer uit. Als het zaallicht dimt, verschijnt op de 'tent' een zacht lichtgevend patroon.
Op 9 oktober is het voor het eerst te zien, bij een concert van de Amsterdam Sinfonietta.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 23 augustus 2012 - 19:11
Auteur: Peter Pim Windhorst