Kyra van Rijt is sinds dinsdag vermist. Kyra van Rijt is sinds dinsdag vermist.

Kyra (13) en vriendje Yunus uit Helmond vermist

HELMOND - De 13-jarige Kyra van Rijt uit Helmond wordt sinds dinsdagochtend vermist. Buurtbrigadier Johan Meeuwsen roept via Twitter op uit te kijken naar haar. Ook haar vriendje Yunus Pandal wordt vermist.

Het meisje vertrok dinsdagmorgen naar school, maar is daar nooit aangekomen. De tiener liet een briefje achter met de tekst dat ze een tijdje wegging. 

Signalement
Volgens de Helmondse buurtbrigadier is Kyra 1 meter 60 lang, heeft een blank, stevig postuur, lang donkerblond haar en draagt een beugel. Ze vertrok dinsdag op een roze fiets en draagt een roze vest.

Yunus is 1 meter 65 lang, heeft een stevig postuur en draag een licht blauwe spijkerbroek. Hij draagt een zwart petje en heeft een zwarte omafiets. 

Ook TROS Vermist besteedt aandacht aan de vermissing.

Printen
Corrigeren
Publicatie: woensdag 12 september 2012 - 17:42
Auteur: Chantal Linschoten

Reacties (32)


Nou ik ken het meisje, haar broer en moeder wel van alle het goede werk met kinderen die zij in de wijk doen. De mama is echt geweldig met peuterwerk, en helpt mee met allerlei activiteiten voor kinderen. Zowel Kyra als haar broertje zijn er dan ook vaak bij en ook zij helpen heel erg leuk mee met het begeleiden van de kinderen. Kleintjes op de glijbaan helpen, mee schminken etc etc. Natuurlijk kan ik niet bij ze binnen kijken maar verder komen ze over als een heel hecht en warm gezin. En die uitstraling en echtheid hierin lijkt me onmogelijk als het zo'n probleemgezin als velen bedoelen in hun reactie zou zijn. Ik weet niet wat er aan de hand is dat Kyra weg is gegaan maar oordelen over de opvoeding of over Kyra zonder enigszins te weten wat er aan de hand is lijkt me nogal kort door de bocht en me meer over de schrijver van dat commentaar zeggen dan over deze fijne mensen.
En dan over het betalen van schade gaan praten! Als je dat af zou wegen tegen de inzet voor onze buurt dat dit gezin levert zouden ze nog geld toe moeten krijgen.
Gelukkig net bericht dat Kyra terug is En dat is het belangrijkste! ♥
15-09-2012 om 15:15 uur | anne70

@sam. Voor jou reactie kan ik nog enig begrip opbrengen. Alle andere betweters horen van een probleem en beginnen gelijk commentaar te leveren wat in de meeste gevallen nergens op slaat. Ik ben zelf ouder van twee gezonde volwassen kinderen welke ook allebei hun puberstreken hebben gehad. Ik ben heel blij dat ik deze periode zonder al te grote incidenten ben doorgekomen. Dit is echter meer een kwestie van geluk dan van mijn deskundigheid tijdens bij opvoeden. Ik heb de indruk dat een aantal reactanten wel een cursus opvoeden hebben gevolgt, ik echter niet.
14-09-2012 om 18:02 uur | tigujan

Jullie zijn natuurlijk allemaal hulpverleners die duidelijk de praktijk kennen. Misschien een idee: laat de mensen die bij deze zaak betrokken zijn oordelen over de situatie. Jullie trekken hier conclusies zonder ook maar iets van de situatie af te weten. Ongeacht wat je mening is, geef hem niet wanneer je deze ook niet kan geven!
14-09-2012 om 10:39 uur | sam

aub géén Jeugdzorg inschakelen, dat is een overbodige instantie die vaak prutswerk levert. Plaatsen kleine kinderen uit nood bij probleemgezinnen (alcohol e.d.) of ondernemen geen actie bij drugs gerelateerde problemen zoals kwekerijen. Zonde van ons belastinggeld !
[Bericht gewijzigd door 'skrek' op 14-09-2012 om 00:35]
14-09-2012 om 00:35 uur | skrek

Het is zo makkelijk om te reageren vanuit je eigen onvermogen. Deze ouders zijn ook gewoon mensen. Deze kinderen lopen niet weg omdat ze het leuk vinden, dit is een schreeuw om hulp. En is de oplossing een instantie of jeugdzorg. Nee, de oplossing is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Luisteren, en ook als buur en iemand die alleen maar commentaar levert, heel gewoon en heel simpel proberen te helpen.
13-09-2012 om 21:30 uur | maria69

@ Nansi, heel mooi geschreven en je hebt volledig gelijk !
13-09-2012 om 16:40 uur | jetje1

Ik leef erg mee met de mensen die betrokken zijn bij deze verdwijning.
Begrijp de reacties van anderen niet zo goed.
Oordelen over anderen zijn zo snel gemaakt.
Jammer maar dat helpt niemand.
Ik heb gisteren een flyer meegekregen en heb hem op mijn brievenbus gehangen.
Op mijn FB laat ik berichtjes achter om mee te helpen zoeken en het bericht te delen.
Ik hoop dat deze twee kinderen snel worden gevonden en ben blij dat ik niet in de schoenen sta van de ouders. Heb respect voor elkaar! Iedereen maakt fouten.
Niemand kent de oorzaak, of weet wat er aan de hand is, we mogen alleen maar hopen dat alles goed komt.
Ik ken verder niemand van deze mensen, maar ben wel begaan in hun onmacht.
Ik hoop dat hun snel uit onzekerheid worden gebracht.
Sterkte voor allen die hierbij betrokken zijn!
13-09-2012 om 15:25 uur | nansi

@hannah
Ik heb alles behalve een normale jeugd gehad. Ik paste precies in de beschrijving die men nu doorgaans gebruikt als smoesje voor jeugd die crimineel gedrag vertoont, drugs gebruikt of weg loopt van huis.
Juist daarom heb ik geen begrip er voor als die smoesjes gebruikt worden. Dat maakt het zo veel gemakkelijker om je daar achter te verstoppen en dus te doen waar je zin in hebt.
In tegenstelling met toen ik jonger was. Een klote jeugd was balen, maar geen vrijbrief.
.
Weer verplicht dienst zou zeker wat zijn, maar ook voortaan voor dames.
Ik zeg dat al heel vaak in reacties, zet de jeugd maar in een strenge instelling die ze weer wat discipline bij brengt. Normen en waarden. Spreken met 2 woorden enz.
aar ook daarbij zeg, op kosten van de ouders. Is het nodig dat je kind naar een instelling moet, dan hoeft niet de rest van de maatschappij dat op te hoesten.
[Bericht gewijzigd door 'maaike' op 13-09-2012 om 13:40]
13-09-2012 om 13:38 uur | maaike

@Maaike. Juist ja, begrijp je dan niet dat dit geen doorsnee kinderen zijn die zoiets doen.
Je wil niet weten hoevaak ik op een normale manier iets heb uitgelegd.
En ja, ik was vroeger gewoon een normale puber ik luisterde wel gewoon naar mijn ouders, dus dan denk je dat het ook zo gaat als ik zelf kinderen zou krijgen.
@husser. Inderdaad, je mag dit niet, en je mag dat niet van allerlei instanties.
En vaak zijn die begeleiders die het ook allemaal zo goed weten zelf nog voorin de twintig.
en hebben zelf ook nog geen enkele opvoedkundige ervaring.
Weet je wat wel echt zou helpen, alle kinderen weer verplicht dienst in.
En ja ja ja, ik hoor jullie al zeggen, laat het maar weer lekker aan een ander over dat opvoeden. Nou zit het niet. De overheid heeft hier ook de hand in. Als een kind ook maar 1 corrigerende tik krijgt mag het al naar de kindertelefoon rennen, of aangifte doen en dan ben je als ouder de lul.
13-09-2012 om 12:08 uur | hannah

Er zijn tegenwoordig teveel instantie's die je op je vingers tikken als je iets verkeerds doet. Je mag je kind niet meer aanraken of opsluiten. Het is meteen kindermishandeling. Sommige kinderen weten dit en maken hier misbruik van. Die instantie's kosten ook bakken met geld en maken het probleem alleen maar groter. ik kreeg vroeger een oplawaai als ik me niet kon gedragen. Werkte goed hoor! Je bedenkt je wel een 2e keer voor je weer zoiets uithaalt. Laat de ouders hun kind opvoeden op hun manier. Heeft altijd goed gewerkt maar in deze tijd zijn er teveel instantie's die mee kijken en te snel groot alarm slaan. De pubers van nu weten dit ook!
13-09-2012 om 11:21 uur | husser

kind laat een briefje achter dat ze een tijdje weggaat... hoezo vermist. Laat haar gewoon even doen wat ze wil doen, daar bereik je meer mee. En hoe bezorgd ook, maak er geen heksenjacht van, werkt averechts
[Bericht gewijzigd door 'onvoorstelbaar' op 13-09-2012 om 10:36]
13-09-2012 om 10:35 uur | onvoorstelbaar

Waarom niet?
Omdat ik van mening ben dat puber ook dingen begrijpen?
Dat je een puber dingen gewoon uit kunt leggen?
Bij een kind van 5 begrijp ik dat ze de daden niet over zien, een kind op het voortgezet onderwijs begrijpt dat wel. Moet je wel even de tijd nemen om dingen uit te leggen, ja al voordat het elke dag herrie in de tent is.
13-09-2012 om 10:29 uur | maaike

@ Maaike volgens mij ben je geen moeder van een puber !
13-09-2012 om 10:21 uur | jetje1

En dan betaal jij de rekening maar als je jou kinderen op die leeftijd niet eens aan het verstand kunt brengen wat de gevolgen zijn.
Ze zijn geen 5 meer, op die leeftijd kun je ze echt dat soort dingen wel doen laten begrijpen.
13-09-2012 om 09:07 uur | maaike

@ maaike. Ik begrijp het al, jij hebt vast perfecte kinderen.
Sorry, ik niet
12-09-2012 om 23:40 uur | hannah

@hannah, dus ook al doen de uiterste de stinkende best dan moet de rest maar betalen?
Dat is iets wat eens moet stoppen, kinderen willen, dan ook de verantwoordelijkheden dragen.
En ik denk dat dan veel mensen ineens nog veel meer hun best kunnen doen.
.
@quinta
juist dat is het probleem door al die pubers.
Is er een keer een echt probleem wuift iedereen het weg als, weer een puber.
.
Juist daarom moet het aangepakt worden de portemonnee werkt dan vaak erg goed.
12-09-2012 om 22:47 uur | maaike

Is het op de eerste plaats niet veel belangrijker dat deze kinderen veilig thuis komen, ipv elkaar te gaan vertellen hoe er opgevoed moet worden.
12-09-2012 om 22:39 uur | miekske68

Het doet mij juist geen goed om te lezen dat andere ouderparen zo goed weten te oordelen over de kinderen van andere mensen.
Niet elk kind is hetzelfde en denkt niet hetzelfde.
Waar de 1 het leert van een schop onder zn hol, gaat de ander er juist vandoor.
Alles terugverhalen op de ouders gaat ook niet, want wat als die ouders al hun stinkende best doen, maar het kind nog niet wil luisteren?
En wat als ze al misschien van de ene instantie naar de andere rennen om hun kind zo goed mogelijk op te voeden, en het nog niet lukt.
Vaak zeggen dit ouders die zelf denken dat ze brave kindertjes hebben, maar ondertussen stiekem drinken of zelfs blowen, en glashard volhouden. "Dat doet die van ons niet!"
Maar waarvan de kinderen denken, "ik ken ons mam ook vanalles wijsmaken".
Geloof mij nou maar, kinderen kunnen hun geheimpjes heel goed verbergen.
Maareh succes in jullie perfecte droomwereld van goede opvoeders.
12-09-2012 om 22:24 uur | hannah

Ik word hier zo moe van; jullie ook? Straks is er écht iets met iemand aan de hand en dan reageert niemand meer.
12-09-2012 om 22:22 uur | quinta

Die komen wel terug als ze honger krijgen. De pubertjes.
12-09-2012 om 22:05 uur | flopcohen

Bij een niet misdrijf maar puber streken alle kosten verhalen op de ouders.
Smoesje als ouders kunnen er niets aan doen, dan laten de ouders verwend nest maar vakken vullen tot het terug betaald is. Dan valt het kwartje misschien wel wat zulke acties voor gevolgen hebben.
Waarom moet de rest van Nederland opdraaien voor verwende nesten?
Maak daar een nieuwe maatregel van en plaats dat ook op hyves en facebook en de flauwekul is snel over.
12-09-2012 om 21:58 uur | maaike

Het doet me goed om hieronder van in ieder geval 9 ouderparen te lezen dat ze precies weten hoe ze hun kinderen opvoeden en dat ook doen. Daar zullen we in ieder geval geen "last" van hebben...
Wat een betweterigheid weer, we weten weer allemaal precies hier hoe het zit en ik vraag me af hoeveel van de reageerders hier daadwerkelijk ouders zijn en welke dan ook nog eens daadwerkelijk opvoed-advies zouden kunnen geven...
Jullie zijn echt erg, echt. Het zijn kinderen! En ik hoop dat het mij, DE hardwerkende ouder die "nooit tijd voor haar kinderen heeft" en al zeker niet weet met haar hbo-niveau hoe ze haar kinderen moet opvoeden, ik hoop dat het mij niet overkomt. Pubers... ik geef het je te doen. Vingerwijzen? Kijk even in de spiegel en wijs dan? Dan wijs je de juiste aan! Aan de hieronder staande reacties heeft toch niemand iets behalve de galspuwende schrijver?
12-09-2012 om 21:04 uur | ber1969

@ Miep, beiden ouders moeten wel werken zodat alles betaald
kan worden.
12-09-2012 om 21:03 uur | jetje1

Dat krijg je met al die werkende ouders tegenwoordig. Kinderen krijgen aandacht te kort, worden niet goed meer opgevoed en gaan op andere manieren aandacht trekken.
12-09-2012 om 19:56 uur | miep

'n Klap voor d'r kont moet dat wicht hebben!
12-09-2012 om 18:50 uur | domblondje

De nieuwe manier om met je foto in de krant te komen: een nachtje thuis wegblijven. Het gemiddelde stond al op twee per week, maar met twee tegelijk gaan de grafieken omhoog. Hypen maar!
12-09-2012 om 18:33 uur | goathill

13 jaar? Hallo, gaan er geen bellen rinkelen bij de ouders?
12-09-2012 om 18:26 uur | rowan

Ja hoor voor de zoveelste keer. ook minder aandacht aan besteden.
12-09-2012 om 18:23 uur | ykgcuh6h7

volgens twitter hebben ze een paar dagen gelden nog een "romantische" avond gehad( 13 en 14 jr?) en gepraat tot 12 uur. . gepraat over samen weglopen?! maar ik hoop dat alles goed komt en dat ze het samen met familie kunnen oplossen.
12-09-2012 om 18:20 uur | miekske68

Tjeezes houd het dan nooit op? wat zetten die kids van 13 jaar oud in hemelsnaam aan dat ze "een tijdje weggaan" ?
Het moet niet gekker worden hier :-(
ps: de link v/d buurtbrigadier is niet juist.
[Bericht gewijzigd door 'jojo' op 12-09-2012 om 18:24]
12-09-2012 om 18:16 uur | jojo

@Shirley... die jongen is 14 jaar oud
Wel raar dat ze dinsdagmorgen al niet op school aankomen en dat je dan via Burgernet smiddags rond 1600 uur pas een smsje krijgt van de verdwijning... en ook in welk deel van de Gemeente Helmond
wordt niet vermelt, als Burgernet dan ook eens wat duidelijker is in welke richting van de stad de verdwijning heeft plaatsgevonden dan wordt het voor de burger ook iets gemakkelijker om uit te kijken.
Wens de familie veel sterkte toe!
12-09-2012 om 18:11 uur | ertin

tja er kan van alles aan de gang zijn, hoe oud is dat vriendje eigenlijk?
ik zit meer in de trant van loverboy te denken, ik hoop dat het mreisje snel gevonden wordt.
heel veel sterkte aan familie toegewenst.
12-09-2012 om 18:03 uur | shirley

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.