Persconferentie Kekerdom: motieven politieman Jan Petter nog onduidelijk

KEKERDOM - Het is nog onduidelijk wat de motieven waren van recherchechef Jan Petter van het korps Gelderland-Zuid om René van de Wijdeven en Inge Kee in zijn huis in Kekerdom om het leven te brengen. Dat heeft de korpsleiding van de politie Gelderland-Zuid bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de resultaten van het onderzoek. Na zijn daad pleegde Petter zelfmoord. Van de Wijdeven en Kee woonden tot een jaar geleden in Rosmalen.

Korpschef Henk van Zwam van het kops Gelderland-Zuid beschreef tijdens de persconferentie dat veel collega's in het korps onthutst hebben gereageerd op het voorval. "Ze hebben in de verste verte niet zien aankomen dat 'een van de onzen' tot zo'n daad kon komen", zei hij.

Volgens Van Zwam worden agenten op straat ook negatief aangesproken naar aanleiding van de daad van Petter en het feit dat hij een hennepkwekerij met 224 planten in zijn huis had. De korpschef  liet weten dat Petter inmiddels zonder korpseer is begraven. Wel wil de korpschef via zogenoemde familierechercheurs contact gaan zoeken met de betrokken familieleden.

Zondag 9 september
De 59-jarige politieman Jan Petter werd zondag 9 september met twee anderen dood gevonden in zijn huis aan de Weverstraat in Kekerdom. De andere twee hebben tot een jaar geleden in Rosmalen gewoond. Kee had een sportschool in Veghel en Van de Wijdeven meerdere bedrijven in de betonbouw in Rosmalen.

Driehoeksverhouding
Het stel is in contact gekomen met Petter toen ze vorig jaar in een buurdorp van Kekerdom gingen wonen, in Millingen. De moorden zijn gepleegd toen hun driehoeksverhouding net was beëindigd. De politie Gelderland-Midden, die het onderzoek leidt, concludeerde bovendien dat Jan Petter het stel financieel ondersteunde.

Dat zou ook de reden zijn dat in het huis van de politieman én in het huis van Inge Kee en René van de Wijdeven wietkwekerijen zijn aangetroffen. Van de Wijdeven had enorme geldproblemen na enkele faillissementen en een schuld van zeker zeven ton.

Onderzoek binnen korps
Het korps Gelderland-Zuid is direct van de zaak gehaald toen bleek dat het om een eigen agent ging. Bovendien was het huis waar Kee en Van de Wijdeven in woonden van een andere agent van het korps. De rijksrecherche startte een integriteitsonderzoek.

De korpsleden krijgen maandag de gelegenheid om in Nijmegen bij elkaar te komen en de zaak te bespreken, meldt De Gelderlander. In het tv-programma EenVandaag vertelde korpschef Henk van Zwam dat hij zich niet voor kan stellen dat andere agenten binnen het korps op de hoogte waren van onder meer de wietplantage bij Petter thuis.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 20 september 2012 - 12:47
Auteur: Stefan ten Teije