Marathon Eindhoven: Dickson Kiptolo Chumba wint en pakt met twee seconden parcoursrecord

EINDHOVEN - Dickson Kiptolo Chumba heeft de Marathon Eindhoven gewonnen en heeft daarmee het parcoursrecord nipt verbroken. De 25-jarige Keniaan liep de marathon in 2 uur, 5 minuten en 46 seconden. Twee seconden sneller dan het parcoursrecord van vorig jaar.

Dickson Kiptolo Chumba brak na ongeveer 28 kilometer los uit de kopgroep. Hij begon aan een indrukwekkende solo. Ook de nummers twee en drie kwamen uit Kenia: Franklin Chepkwony finishte in 2 uur 6 minuten en 11 seconden en Erick Ndiema kwam binnen in 2 uur 6 minuten en 17 seconden.

Chumba's persoonlijke record stond op 2 uur, 7 seconden en 23 seconden. Het parcoursrecord van vorig jaar staat op naam van de Keniaan Jafred Kipchumba. Hij liep toen een tijd van 2 uur, 5 minuten en 48 seconden. 

'We horen erbij'
Wedstrijdleider Peer Pulles is blij dat er tijdens de 29e editie van Marathon Eindhoven een parcoursrecord is gelopen. "De Eindhovense Marathon laat zien dat ze erbij horen. Al viel het veld te snel uit elkaar, er waren veel gaten in de groep, er was veel onrust en behoorlijk wat wind."

Pulles had wel gehoopt op een betere tijd bij de mannen. Tadese Tola mikte op een tijd van 2.04. Bij de vrouwen kwam Aberume Mekuria uit Ethiopië als eerste over de finish na 2 uur, 27 minuten en 19 seconden.

Nederlands kampioenschap
Patrick Stitzinger werd Nederlands Kampioen. Zijn eerste nationale titel. Beste Nederlandse werd Miranda Boonstra op de tweede plaats, ze werd daarmee ook Nederlands kampioene in een tijd van 2 uur, 28 minuten en 17 seconden.

Merel de Knegt uit Goirle werd derde bij het NK marathon. Beste Brabander werd Eindhovenaar Harm Sengers, al was hij niet meteen tevreden met zijn bronzen plak bij het Nederlands kampioenschap.

De weersomstandigheden waren zondag goed. Aan de Marathon Eindhoven deden circa 18.000 deelnemers mee. De grootste groep deelnemers komt uit de directe buurt, maar de marathon is vanzelfsprekend een internationaal evenement.

Deelneemster overleden
De organisatie van de Marathon Eindhoven maakte zondag aan het einde van de middag bekend dat een deelneemster van de halve marathon is overleden.

print corrigeer
Publicatie: zondag 14 oktober 2012 - 07:38