Brabantse filmploeg in Amerika voor opnames beschadigd Dakota-vliegtuig

OKLAHOMA CITY - Filmmaakster Suzanne van Leendert en een crew van Van Osch Filmproducties in Den Bosch zijn aangekomen in de Verenigde Staten voor opnames voor Broken Dreams. De film gaat over het Dakota-vliegtuig dat in augustus 2010 zwaar beschadigd raakte bij een transport van Best naar Katwijk.

In Broken Dreams vertelt Van Leendert het levensverhaal van de Dakota 4476787, ook wel Sue Ellen genoemd. Het toestel, type C-47, werd 67 jaar geleden gebouwd. Niet door mannen, die waren immers aan het Europese front, maar door vrouwen. Die vrouwen werden ook wel 'Rosie the Riveters' genoemd, naar het Engelse woord voor klinknagels.

Van Leendert spreekt met twee vrouwen die destijds in Oklahoma City Dakota's bouwden. Ze zijn nu 88 jaar oud.

Sue Ellen
Sue Ellen deed nog even dienst in de Tweede Wereldoorlog, vervoerde daarna krijgsgevangenen en gewonden voor de Franse luchtmacht, voerde passagiersvluchten uit voor Air France en werd gebruikt voor post- en vrachtvervoer. Het toestel raakte beschadigd en stond jarenlang op een paal bij een museum in België en was later in Best. In 2010 werd het toestel naar Katwijk gebracht om als decor te dienen bij de musical Soldaat van Oranje.

De film wordt gemaakt in het kader van de Omroep Brabant-wedstrijd voor documentairemakers. Lokale Amerikaanse media besteedden er ook al aandacht aan.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 18 oktober 2012 - 19:21
Auteur: Jesse van Kalmthout