Vrijdag inhoudelijke rechtszaak tegen vuurwerkbedrijf Uden

DEN BOSCH - De zaak tegen het Udense vuurwerkbedrijf Cafferata en drie eigenaren van het bedrijf wordt vrijdag inhoudelijk behandeld. Dit zou dinsdag al gebeuren, maar uitbreiding van de beschuldigingen door justitie stond dit in de weg.

De rechtbank stemde dinsdag in met het verzoek van de verdediging om de vader, moeder en zoon uit Uden die in deze zaak voor de rechter moeten verschijnen in elkaars zaak te laten getuigen. Dit gebeurt nu vrijdag.

Beschuldigde justitie eerder de verdachten voor valsheid in geschrifte, nu zegt het ook dat als de verdachten de fraude niet zelf hebben gepleegd ze er op zijn minst leiding aan hebben gegeven. Ook heeft justitie de periode waarin strafbare feiten zouden zijn gepleegd met een jaar verlengd. Justitie kijkt nu terug tot begin 2009.

1,6 miljoen kilo vuurwerk
De eigenaren van Cafferata zijn leden van een gezin uit Uden. Justitie verdenkt de professionele vuurwerkhandel en de drie gezinsleden van overtredingen bij de import van 1,6 miljoen kilo vuurwerk, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Er zou met de strafbare feiten vier miljoen euro zijn verdiend. Onlangs werd al bekend dat het provinciebestuur de milieuvergunning van de Udense vuurwerkhandel wil intrekken.

Laatste moment
Het onderzoek naar het vuurwerkbedrijf begon in 2008. In 2009 werden de verdachten aangehouden en zaten enkele dagen vast.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 23 oktober 2012 - 10:33
Auteur: Hessel Rippe