Celstraffen tot drie jaar geëist in zaak vuurwerkbedrijf Cafferata Uden

DEN BOSCH - Tegen drie eigenaren van het Udense vuurwerkbedrijf Cafferata zijn woensdag door justitie in Den Bosch celstraffen van drie, twee en anderhalf jaar geëist. Het gaat om een vader, moeder en zoon uit Berlicum. Ook een stroman in deze zaak hoorde een celstraf tegen zich eisen.

Zij worden verdacht van import en opslag van zwaar illegaal vuurwerk, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Tegen de zoon die als hoofdverdachte wordt gezien, eiste justitie ook een beroepsverbod van twee jaar. Drie betrokken Nederlandse en Duitse bedrijven moeten als het aan justitie ligt boetes betalen die oplopen tot 50.000 euro.

Illegale handel in 2007 ontdekt
Justitie legde woensdag in de rechtbank in Den Bosch uit dat de illegale vuurwerkhandel in november 2007 is ontdekt. Toen werd een niet gemeld vuurwerktransport gecontroleerd. In een container werd illegaal consumentenvuurwerk gevonden. Een jaar later werden in Antwerpen containers ontdekt met vlinders en lawinepijlen die onjuist waren geclassificeerd. In Hamburg
werd vuurwerk gevonden waarvan de samenstelling niet overeenkwam met de papieren. Ook werden vuurwerktransporten volgens justitie regelmatig niet gemeld om betrapping te voorkomen.
Bij een inval in het vuurwerkbedrijf in Uden in 2009 vond de politie zwaar professioneel vuurwerk zoals mortieren. Deze mogen in Nederland niet worden opgeslagen. De boekhouding bleek vals om de illegale handel en inkomsten te verhullen. De officier van justitie schat op basis van valse facturen dat meer dan 1 miljoen euro is witgewassen.
Pseudoniemen en valse facturen
De officier van justitie vertelde verder dat de verdachte zoon en de stroman voor de illegale vuurwerkhandel werkten met pseudoniemen, valse facturen en e-mails. Ook misbruikten ze de fax van de buren.
Het pleidooi van de verdediging staat gepland in april 2013. Onlangs werd al bekend dat het provinciebestuur de milieuvergunning van de Udense vuurwerkhandel wil intrekken.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 31 oktober 2012 - 13:03
Auteur: Sandra Kagie