Bedrijfsleven en ROC Eindhoven werken samen aan toekomstige ouderenzorg

EINDHOVEN/NUENEN - Door de enorme vergrijzing zal de zorgverlening aan ouderen in de toekomst er heel anders gaan uitzien. Handen aan bed blijven nodig, maar toch zal slimme technologie een belangrijk deel gaan overnemen. Op de School voor de Zorgsector van het ROC in Eindhoven worden studenten op die toekomst voorbereid. In samenwerking met het bedrijf Mextal in Nuenen zijn daar computers neergezet om ouderen op afstand te helpen.

Het is de bedoeling dat de leerlingen leren werken op de computers. Ouderen uit de buurt werken mee om het computersysteem, dat VieDome heet, onder de knie te krijgen.

Goedkoop en betaalbaar
De toekomstige zorg aan ouderen zal steeds meer via de computer gaan. Een operator in een zorgcentrale maakt via de computer contact met de cliënt. Via een beeldverbinding wordt gesproken over de wensen van de cliënt. Waar vroeger een huisbezoek werd gebracht, wordt die nu vaak uitgespaard. "Zo wordt de zorg aan ouderen goedkoper en blijft het ook in de toekomst betaalbaar", zegt directeur Frans Stravers van Mextal in Nuenen, de leverancier van de computers.

Op het computersysteem zitten nog veel mee toepassingen. Zo is er een alarmknop om de centrale te waarschuwen bij calamiteiten. Maar ook is het bijvoorbeeld mogelijk op fitnessvideo's te bekijken, recepten op te vragen of gemeenteberichten te lezen. Stravers: "Elke gebruiker stelt een eigen menu samen, afhankelijk van de wensen en de mogelijkheden. Er zijn bijna 130 verschillende mogelijkheden"

print corrigeer
Publicatie: donderdag 15 november 2012 - 16:49
Auteur: Paul van Asseldonk