Henk Krol vervolgd voor hacken medische gegevens

AMSTERDAM - Justitie gaat 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol uit Eindhoven vervolgen voor het hacken van medische dossiers. Dat laat hij dinsdag via een woordvoerder aan Omroep Brabant weten. Krol bekeek enkele medische dossiers door slechts een viercijferige pincode te gebruiken.

Het kamerlid wordt verdacht van het hacken van medische dossiers bij het medisch onderzoekscentrum 'Diagnostiek Voor U'. In april ontdekte een lid van 50Plus dat de beveiliging zo slecht was dat ingelogd kon worden met een pincode. Hij stapte ermee naar Omroep Brabant.

Geschokt
Krol was destijds geschokt te lezen welke patiƫnten van het onderzoekscentrum bijvoorbeeld HIV hebben, alcoholist zijn en welke medicijnen die mensen gebruiken. Het centrum doet bloedonderzoek voor ziekenhuizen en huisartsen.

Om zijn punt te maken downloadde Krol enkele dossiers met medische gegevens en liet deze zien aan Omroep Brabant. Krol: "Het is idioot, zo makkelijk als een van mijn partijleden bij de informatie kon. Hij heeft het me laten zien. Ik kon bijvoorbeeld precies zien welke patiƫnten alcohol of drugs hebben gebruikt", zei hij in april.

'Diagnostiek voor U' was voorheen het Diagnostisch Centrum Eindhoven en bestaat sinds 1985. In januari 2006 opende het een tweede vestiging in Den Bosch. Het medisch centrum deed destijds aangifte van computervredebreuk, maar dit staat los van de vervolging van Krol door justitie.

Voor de rechter verschijnen
Het Kamerlid heeft inmiddels een brief gekregen van het Openbaar Ministerie dat hij voor de rechter moet verschijnen voor hacken. "Ik kan nauwelijks mijn eigen Facebookaccount beheren. Zo eenvoudig was het dus", zegt Krol tegen NU.nl.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 4 december 2012 - 14:30
Auteur: Karin Kamp