Brenno de Winter over rechtszaak hackende Henk Krol: ‘Deze rechtszaak zou niet nodig moeten zijn'

EINDHOVEN - Onderzoeksjournalist Brenno de Winter vindt het belachelijk dat Kamerlid Henk Krol uit Best door justitie vervolgd voor het hacken van medische dossiers. "Justitie geeft hiermee een signaal af naar de maatschappij dat krakkemikkige beveiliging niet ter discussie mag worden gesteld", zegt de onderzoeksjournalist gespecialiseerd in IT-beveiliging en privacy.

De Winter was samen met Krol te gast in het Omroep Brabant-programma Onder Ons waar ze vertelden over de gebrekkige beveiliging bij Diagnostiek voor U.  "Bijzondere persoonsgegevens achter een pincode? Dat zou je zelfs crimineel nalatig kunnen noemen. Dan lees ik ook nog dat Diagnostiek voor U schade wil gaan verhalen. Dan neem je als organisatie je eigen problematiek niet serieus", aldus De Winter.

Omgekeerde wereld
Voor Brenno De Winter is de zaak van justitie dan ook de omgekeerde wereld. Degene die de misstand constateert en durft er mee naar buiten te treden wordt vervolgd, niet degene die verantwoordelijk is voor de 'krakkemikkige beveiliging'. "Het lijkt wel alsof justitie zaken aanspant om te voorkomen dat misstanden worden aangetoond. Ik snap het niet goed. Het lijkt alsof slecht nieuws niet gehoord mag worden."

"Justitie geeft hiermee een signaal af naar maatschappij dat krakkemikkige beveiliging niet ter discussie mag worden gesteld. Ik ben blij dat het Henk Krol is geweest en bijvoorbeeld niet een Russische bende die uit is op orgaandiefstal", aldus De Winter.

'Sjiek, netjes en correct'
Over de handelwijze van Krol spreekt De Winter alleen maar lof. "Ik vind dat Krol het sjiek, netjes en correct heeft gedaan. Hij heeft eerst gebeld met Diagnostiek voor U, zij wilde niet luisteren. Daarna heeft hij met Omroep Brabant contact gezocht en die heeft het bedrijf tijd gegund het aan te passen. Pas daarna is er mee in de openbaarheid getreden."

"Ik vind dat mensen die deze zaken aan de kaak stellen zich veilig moeten voelen", zegt De Winter die hiermee een lans wil breken voor klokkenluiders. "Het recht is er vooral op gericht de privacyschender te beschermen, niet om degene die de misstand herkent. Dat is onevenwichtig. Deze rechtszaak zou niet nodig moeten zijn."

print corrigeer
Publicatie: woensdag 5 december 2012 - 13:08
Auteur: Hessel Rippe