Ingekorte etappe 8 van Dakar 2013 loopt niet goed af voor Frans Verhoeven

SALTA - Frans Verhoeven heeft veel tijd verloren in de achtste etappe van Dakar. De Tilburgse motorcoureur reed een tumultueuze etappe, waar het in de slotfase voor bijna alle klassementsrijders misging. Verhoeven eindigde als 41e op 24 minuten van de winnaar.

Verhoeven zat lang bij de snelste rijders, tot het na 118 kilometer misging. In plaats van de rivier te volgen, reed hij het Argentijnse gebergte verder in. Dat deden zijn concurrenten ook bijna allemaal. Verhoeven werd zelfs niet eens de beste Brabander. Dat werd Jan van Gerven uit Oostelbeers. Hij eindigde op plek 23.

Joan Bort Barreda wint etappe
Uiteindelijk profiteerde de Spanjaard Joan Bort Barreda. Hij won de etappe. Zijn winst staat overigens niet meteen vast, zo liet de ASO, de organisatie van de Dakar Rally weten. Door de chaotische taferelen werd de uitslag onder de loep worden genomen. Maar er veranderde uiteindelijk niets. David Casteu is de nieuwe klassementsleider bij de motoren.

Motorrijder Leon Munsters brak zaterdag tijdens de achtste etappe zijn bovenarm. Hij kwam ten val tussen tussen Salta en San Miguel de Tucuman. Een helikopter bracht de Erpenaar naar het medisch centrum. Hij is uitgevallen voor de rest van de rally.

Noodweer in Argentinië
De laatste etappe voor de rustdag was een ingekorte versie van de oorspronkelijk geplande marathonetappe. Noodweer in de Argentijnse bergen gooide roet in het eten. Zo werd het parcours bij de auto's ingekort. Tijdens de race moest de wedstrijd alsnog gestaakt worden vanwege onweer.

De wedstrijd bij de trucks ging helemaal niet door. Daardoor weet Gerard de Rooy uit Son al dat hij als klassementsleider de tweede week in zal gaan. De Rooy won al vijf etappes.

Uitslagen en reacties
We hebben de uitslagen van de Brabantse deelnemers op een rijtje gezet. Lees ook alle reacties van de Brabanders.

De etappe was te volgen via een liveblog. Die kun je hier teruglezen in een groot scherm.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 11 december 2012 - 16:22
Auteur: Hessel Rippe